Kraj beogradskog suđenja za ratni zločin u Lovasu, neki oslobođeni

0
Foto: vizkultura.hr

Prizivni sud u Beogradu donio je, u ponovljenom postupku, presudu za ratni zločin izvršen tijekom listopada 1991. godine u Lovasu tako što je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu, na način da je optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića oslobodio od optužbi, a svim ostalim osuđenim smanjio kazne zatvora.

Prema informacijama Fonda za humanitarno pravo (FHP) Prizivni sud osudio je Sašu Stojanovića na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na kazne zatvora od po četiri godine, a Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera na kazne zatvora u trajanju od po tri godine. FHP smatra da nije bilo mjesta oslobađanju od optužbe Krnjajića i Devčića, te da su izrečene kazne preniske u odnosu na težinu zločina koji je počinjen.

„Nije bilo osnova da se petorici osuđenih kazne ublaže ispod zakonskog minimuma, imajući u vidu da su osuđeni za učešće u zločinu u kojem je, na minskom polju, smrtno stradalo 19, a ranjeno 12 civila, ističu iz Fonda za humanitarno pravo. Ovaj postupak je jedan od najsloženijih i najobimnijih postupaka za ratne zločine koji se vodio pred domaćim pravosuđem, jer je obuhvaćao veliki broj optuženih koji su pripadali različitim oružanim formacijama, više različitih događaja, veliki broj žrtava, od kojih 69 stradalih i blizu 200 svjedoka“, navodi FHP.

Dodaju i kako je nakon 12 godina suđenja postupak pravosnažno okončan na način da je uloga JNA, koja je bila najodgovornija za stradanje civila u Lovasu, svedena na minimum, a svi njeni pripadnici osuđeni na kazne zatvora ispod zakonskog minimuma.

„Od početka ovog postupka, odnosno još u fazi istrage, postojali su brojni i nepobitni dokazi koji ukazuju na odgovornost komandanta Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, pukovnika Dušana Lončara, koji je izdao naredbu za napad na Lovas, u kojoj je, između ostalog naređeno, da se Lovas „očisti od neprijateljski nastrojenog stanovništva. U Lovasu su, u danu napada, ubijena 22 civila. Međutim Tužiteljstvo za ratne zločine do danas nije procesuiralo ni Dušana Lončara, niti bilo kog od pripadnika JNA u lancu zapovijedanja. Protiv Lončara je FHP, je povodom ovog događaja, još 2016. godine tom tužiteljstvu podnio kaznenu prijavu, po kojoj do danas nije postupljeno iako je FHP uputio više zahtjeva za postupanje po ovoj prijavi i dostavio sve raspoložive dokaze“, stoji u priopćenju FHP-a.