Koridor 5c: Hrvatska nadomak spajanju autoputa s Mađarskom

0

Danas su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić posjetili Osječko-baranjsku županiju i zajedno s županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Belog Manastira Tomislavom Robom obišli gradilišta na budućoj autocesti koridora 5c i drugim popratnim dionicama.

U tijeku su radovi na autocesti koja će spajati Osijek s Baranjom nakon toga i s Budimpeštom. Naime trenutačan završetak autoceste u Hrvatskoj na području Osječko-baranjske županije je u Osijeku, a s ovih 17,5 kilometara nove autoceste završavati će u Belom Manastiru, nekoliko kilometara nadomak državne granice s Mađarskom.

Dužnosnici su obišli su gradilište autoceste u Baranji, gradilište obilaznice Beli Manastir te most Drava kod Petrijevaca. Sva ova tri projekta vezana su jedan uz drugi te će zajedno činiti trasu autoceste prema Budimpešti. Kako bi se Osijek spojio s Budimpeštom na hrvatskoj stranici potrebno je ukupno izgraditi 30 kilometara trase, a s mađarske stane samo nekoliko kilometara.

Ukupna vrijednost ovih projekata je 450 milijuna kuna, dok se trenutno u prometne infrastrukture ulaže 750 milijuna kuna.

Ministar Butković objasnio je kako koridor 5c kroz Hrvatsku treba prolaziti u svojoj dužini do 88,5 kilometara. Ukupna duljina koridora treba biti 702 kilometara, a poanta je spojiti Budimpeštu i Ploče, kroz Bosnu i Hercegovinu koja je trenutno najveći problem.

Također je naglasio kako su u tijeku dogovori oko spojne točke u Mađarskoj.

Očekivani završetak trenutačnih radova je 2022. godina. Dok bi se proces izgradnje zadnjih 5 kilometara autoceste prema Mađarskoj trebao započeti iduće godine. Dakle, do 2024. godine Osječko-baranjska županija trebala bi biti autocestom spojena s Budimpeštom.

,,Ovo je jedna od većih investicija u Grad Beli Manastir. Početkom projekta Slavonija, Baranja i Srijem dogovorili smo da izgradnja ovih dionica krene što prije zbog ogromnog teretnog prometa koji prolazi kroz grad i ugrožava stanovnike.” – rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i naglasio kako izgradnjom ove autoceste dolazi do razvoja turizma, ali i gospodarstva u Baranji.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić naglasili su kako su u tijeku još mnogi infrastrukturno-prometni radovi na području županije te kako se planiraju i budući. Do kraja godine očekuje se završetak dijela radova na obilaznici Našica i obnovi državne ceste D2 Normanci – Bizovac – Osijek.  Daljnja ulaganja planirana su za obnovu državne ceste D213 Erdut – Aljmaš – Osijek te D34 u Donjem Miholjcu.