EU i London uskoro nastavljaju fizičke pregovore, velike razlike i dalje postoje

foto: pixabay

Europska unija i Velika Britanija kazale su u petak da i dalje postoje velike razlike u pregovorima o njihovim budućim odnosima, koji će se uskoro nastaviti licem u lice.

S obzirom na to da je preostalo još samo pet tjedana do isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca, obje strane međusobno se pozivaju na kompromis kad je riječ o ribarstvu, pravednom tržišnom natjecanju i rješavanju sporova.  

Pregovori će se uskoro nastaviti licem u lice nakon što su prošli tjedan suspendirani jer se jedan član europskog pregovaračkog tima zarazio koronavirusom. Pregovori su se u međuvremenu odvijali na daljinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja, ali do kraja godine na snazi je prijelazno razdoblje tijekom kojeg mora poštivati europska pravila.

Ne bude li dogovor postignut, od 1. siječnja trgovina će se odvijati po pravilima WTO-a.

Velike razlike

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da u pregovorima s EU-om i dalje postoje “značajne i važne razlike”.

„Očito još postoje značajne i važne razlike koje treba prevladati, ali nastavljamo raditi na tome”, rekao je Johnson novinarima.

„Izgledi za dogovor u velikoj mjeri ovise o našim prijateljima i partnerima u EU. Dogovor se može postići ako oni to budu željeli”, rekao je.

Europski diplomat u Bruxellesu rekao je u petak za Reuters da je za pregovore s Londonom „preostalo još samo nekoliko dana”.

Dodao je da London mora brzo popustiti kako bi se postigao dogovor o ribarstvu, rješavanju sporova i pravednom tržišnom natjecanju ili će od 2021. nastupiti neuređeni razlaz.

„Jaz u pogledu pravednog tržišnog natjecanja, rješavanja sporova i ribarstva ostaje velik”, rekao je diplomat nakon briefinga iza zatvorenih vrata s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom na kojem su sudjelovali veleposlanici 27 država članica.

„Ako London brzo ne donese potrebne odluke, dogovor će biti gotovo nemoguć. Vrijeme brzo istječe. Preostalo je još samo nekoliko dana za pregovore”.

Barnier na tom sastanku nije mogao reći hoće li dogovor s Londonom biti moguće postići na vrijeme, rekao je izvor za Reuters.

Barnierova prezentacija nije ostavila „osobito dobar dojam” u pregovorima, kazao je diplomat.

Barnier će u petak navečer otputovati u London na nastavak pregovora.

„U skladu s belgijskim pravilima, moj tim i ja više nismo u karanteni. Fizički pregovori mogu se nastaviti”, objavio je Barnier na Twitteru.

„Iste značajne razlike i dalje postoje. Putujem u London večeras kako bih nastavio pregovore s (glavnim britanskim pregovaračem) Davidom Frostom i njegovim timom”.