Kolike su šanse za trudnoću u tridesetima?

0
foto: Pixabay

Žene u tridesetima još uvijek većinom uspiju zatrudnjeti kroz godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. No u tridesetima plodnost počinje polako opadati. Svakako se ne preporučuje predugo čekati sa trudnoćom, osobito ako želite više djece, piše Mamin kutak.

Sa godinama kako plodnost opada, tako se bitno povećava opasnost od pobačaja i znatnijih komplikacija u trudnoći. Ukoliko ste mlađi od 35 godina, no u šest mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa niste uspjeli zatrudnjeti, svakako se obratite liječniku. Liječnik će utvrditi postoje li medicinski razlozi koji bi ukazivali na vašu neplodnost ili smanjenu plodnost. Razlozi zbog kojih ne dolazi do trudnoće mogu biti mnogobrojni, najčešće se radi o neredovitim ciklusima, pa je samim time i teško odrediti kada nastupa ovulacija i plodni dani, sindrom policističnih jajnika ili smanjena plodnost uslijed neliječenja nekih spolnih bolesti. Ukoliko se utvrdi da ste vi potpuno zdravi, vaš partner bi trebao otići liječniku kako bi se provjerilo da li je možda problem u smanjenoj pokretljivosti ili smanjenom broju spermija.

Prednosti trudnoće u tridesetima

U četrdesetima su žene obično već sigurnije pozicionirane na poslu, stoga im ne stoji na putu opasnost od gubljenja posla kao što je to kod žena koje rađaju u dvadesetima. Uz to su još uvijek u dobroj formi i mnogo lakše će se nositi na majčinskim brigama nego što je to kod žena koje rađaju u četrdesetima. Žene u tridesetima mnogo su iskusnije od onih koje rode u dvadesetima te stoga mnogo sigurnije ulaze u majčinstvo. Sa godinama se povećavaju šanse da ćete zanijeti blizance. Tako se kod žena koje rađaju u dvadesetima blizanci rode u jednoj od 16 trudnoća, dok je kod žena starijih od 35 svaka peta trudnoća blizanačka.

Nedostaci trudnoće u tridesetima

Većina žena u tridesetima uspije prirodno začeti, no treba imati na umu da kvaliteta jajašaca znatno opada, osobito nakon 35. godine života, tako da se bitno razlikuje plodnost žene u ranim i kasnim tridesetima. S godinama se, nažalost, poveća i broj spontanih pobačaja, kao i učestalost komplikacija u trudnoći uzrokovanih preranim porodom, niskom porođajnom težinom djeteta, problemima s posteljicom ili izvanmaterničnom trudnoćom.

Dok se kod žena u dvadesetima Downov sindrom pojavi u svega jednoj od 1500 trudnoća, od 30-34 godine se javlja u jednoj trudnoći na svakih 1200, do kasnih trideset se taj broj poveća na jedan slučaj u 700 trudnoća. Iz tog razloga se ženama u trudnoći nude testovi koji bi mogli ukazati na neki genetski poremećaj kod djeteta. Neki od njih su amniocenteza kojom se analizira plodna voda ili se uzima tkivo posteljice iz kojeg se može utvrdili postoji li kakav poremećaj u razvoju djeteta. S obzirom na povećan broj komplikacija u trudnoći, ali i pri samom porodu, sa godinama raste i opasnost od poroda carskim rezom. Ukoliko liječnik utvrdi da je vaša plodnost narušena, a vi doista želite dijete, bilo bi dobro što ranije započeti sa umjetnom oplodnjom jer je uspješnost znatno veća u ranim 30-ima, zaključuje Mamin kutak.