Kako pravilno zaštititi bebe od sunca?

0
foto: Pixabay

Bebina koža je osjetljiva na sunce i iznimno sklona opekotinama. Razlog leži u činjenici da im je koža do deset puta tanja od kože odrasle osobe. Osim toga, njihova koža nema sposobnost stvaranja vlastite zaštite. Ona se počinje razvijati tek s navršenom prvom godinom života. Svega nekoliko minuta na suncu je dovoljno da se pojavi crvenilo i opekotine. Iako se to relativno brzo povuče, trajne posljedice se mogu javiti godinama kasnije u obliku pjega, pigmentacija ili raka zbog gomilanog oštećenja, navodi Mamin kutak.

Međutim, to ne znači da se ne može uživati u kupanju i igrama na plaži. Samo se treba pridržavati nekih pravila vezanih uz boravak na suncu:

– Ne izlaziti na sunce između 10 i 16 sati, a na plaži bebama i djeci treba osigurati boravak u hladu.

– Kada dijete navršeni 6 mjeseci mogu se početi koristiti  kreme za sunčanje s faktorom SPF 50. Ako je moguće, najbolje je koristiti organske kreme jer ne sadrže kancerogene sastojke.

– Lagana odjeća svijetlih boja, a za kape je poželjno da imaju i zaštitu za vrat.

– Potrebno osigurati dovoljno tekućine. Osim vode dobro je prehranu obogatiti i hranom bogatom vitaminima, kao što je voće.

– Nikako ne stavljati pelene, gaze ili neka druga pokrivala preko kolica kako bi zaštitili bebu od sunca. Istraživanja su pokazala da to podiže temperature u kolicima i do 10 stupnjeva i smanjuje dovod kisika. Mogu se koristiti samo pokrivala koja su došla uz kolica ili suncobrani.