Izumiranje zanimanja: Marko je jedini postolar u Našicama već 30 godina

0
foto: Pixabay/Ilustracija

U posljednjih pedesetak godina došlo je do naglog smanjenja brojnih specifičnih zanata, među kojima su i postolari. Stari zanat koji se bavi izradom, popravkom i održavanjem obuće. HRT donosi zanimljivu priču o posljednjem našičkom postolaru Marku Zidaru.

Postolar Marko iz Našica jedini je postolar u tom gradu već 30 godina. Iako je u mirovini već neko vrijeme, vrata svoje radnje i dalje drži otvorenima. Cijene svog rada nije mijenjao gotovo 20 godina, broj mušterija uvelike se smanjio. Živi u Bokšiću, a tri puta tjedno dolazit raditi u grad.

Najčešći popravci su promijeniti potpetice i najviše lijepljenja, nešto malo sitno pošiti i na ženskim torbicama možda promijeniti patent ili isto nešto malo sašiti“, govori Marko Zidar za HRT.

Nekada je popravljao po 40 pari obuće dnevno

Gospodin Zidar nekada je popravljao i po 40 pari obuće dnevno. Danas toliko nema za cijeli mjesec.

“Kad se nešto donijelo, onda sam to napravio za pet dana jer nisam stigao prije, čak i neku sitnicu. Toliko je bilo posla da sam si morao odrediti dan. Danas se donese i gotovo je u toku dana, ako ne, gotovo je odmah sljedeći dan”, govori.

Grad Našice najviše izdvaja iz proračuna za potpore obrtnicima

Ne pomaže ni to što Grad Našice najviše u zemlji iz proračuna izdvaja za potpore obrtnicima, prema analizi Ministarstva financija. 

Gradonačelnik Našica, Krešimir Kašuba objašnjava kako je iz godine u godinu sve više obrtnika. Dodaje kako je u 2023. godini bilo 40.000 eura, a te mjere je koristilo 30 obrtnika.

“U proteklih tri godine bilježimo porast obrtnika u Našicama. Znači, svake godine povećan je za 5 % broj obrtnika, a u protekloj 2023. godini 6,75 %”, govori Kašuba.

Unatoč poticanju obrtništva, neka zanimanja poput urara i postolara su deficitarna. Nitko to ne želi raditi jer nema zarade. No, Marko voli svoj posao i objašnjava kako mu nikada nije bilo teško raditi. “Da živim 100 godina, mogao bih to raditi. U toplom ste, unutra, u zatvorenom, ne puše vam, ne pada”, govori Marko.

Marko će raditi dok može jer ljudi vjeruju u njegov kvalitetan radi i to je jedini razlog što dosad nije odustao, zaključio je.