Izložba Baranjski šokački vez u Etnološkom centru

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 243405905_2083976395088305_8977003926565718485_n-1024x667.jpg

Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Muzej Slavonije organiziraju izložbu autorice Vlaste Šabić – ”Baranjski šokački vez” koja će biti otvorena 30. rujna (četvrtak) u 18.00 sati u Etnološkom centru baranjske baštine.

Ministarstvo kulture i medija na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara “Umijeće izrade starih baranjskih šokačkih vezova ” uvrstilo je u zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. 

Drugim riječima, baranjski šokački vez upisan je kao 184. nematerijalno kulturno dobro u Registar kulturnih dobara RH. 

U Etnološkom će centru cijela godina biti u znaku baranjskog šokačkog veza kroz različite radionice, edukacije, izložbe.

Glavni ukras nošnji – Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, koji su primaran ukras osnovnih dijelova narodnih nošnji i platnenoga posoblja starosjedilačkoga hrvatskog šokačkog stanovništva u hrvatskom i mađarskom dijelu Baranje, jedinstveno je po svojoj simbolici identiteta. 

Dodaju kako se narodna nošnja starosjedilaca Šokaca, posebice ženska, očuvala u Baranji u svakodnevnoj upotrebi gotovo do kraja 20. stoljeća, s prepoznatljivim slavenskim obilježjima. 

U starijem odjevnom sloju primjenjivane su zahtjevne tehnike bijelih vezova i vezova brojem, s pomoću bijele, crvene, plave i crne boje. Dominirali su stilizirani sitni geometrijski, biljni i životinjski motivi, često do danas sačuvanih karakterističnih lokalnih naziva (zvizdice, frčki, grane, tulipani, deteljine, pitlovi, pilići, tice, patke…).

Draške vezilje Iste tehnike veza primjenjuju se na širem panonskom području, posebno u starosjedilačkoga šokačkog stanovništva, a baranjske osobitosti prepoznaju se upravo u karakterističnoj ornamentalnoj i kolorističkoj izvedbi.

Ulaz na događanja slobodan uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je POZIVNICA-IZLOZBA-1024x487.png