Trgovina na malo u srpnju 2023. porasla za 2,9% na godišnjoj razini

0
foto:Cavna

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 2,9 posto.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u srpnju 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,4% u usporedbi s lipnjem 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,5%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao je za 2,9%.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla četvrti mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 2,2 posto. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 1,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u srpnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 6,1%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 44,3% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,3%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 14,0% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,9%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 10,4%.