Individualno financijsko savjetovanje namijenjeno građanima s financijskim poteškoćama

0
foto:fina

Hrvatska udruga banaka, u suradnji s Udrugom Padobran, Financijskom agencijom (Fina) i Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), nastavlja edukativno-informativnu kampanju Znanjem do financijskog oporavka – osobne financije u doba pandemije. Individualna savjetovanja provodit će se od 11 do 17 sati u poslovnicama Fine u Rijeci 27. siječnja (Ulica Frana Kurelca 3), Splitu 29. siječnja (Mažuranićevo šetalište 24B) i Osijeku 1. veljače (Ulica L. Jägera 1-3).

Kampanja se provodi u cilju približavanja znanja o financijama široj javnosti i pružanja individualne savjetodavne pomoći građanima s financijskim poteškoćama. Svi zainteresirani moći će dobiti pregled stanja duga u Fini te analizu financijskog stanja, prihoda i obveza. Pravovremeno će ih se informirati o dostupnim instrumentima koji mogu olakšati otplatu preuzetih obveza, razlikama između pojedinih instrumenata te mogućim prednostima. Također će saznati sve o mogućnostima pregovora s vjerovnicima i pravima potrošača te će dobiti individualne praktične informacije iz upravljanja financijama kako bi se pripremili za „svježi start“, odnosno stabilizaciju prihoda i buduće upravljanje financijama.

Tijekom proteklih dva mjeseca, mnogobrojni građani posjetili su Savjetovalište za građane koje je otvoreno u poslovnici Fine u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 70). Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da većina građana koji su pristupili savjetovalištu dosad nisu imali iskustva s financijskim savjetovanjem te da ga ocjenjuju izuzetno korisnim, što ukazuje na važnost stvaranja odgovarajućeg i kvalitetnog sustava neovisnih pružatelja savjetodavnih usluga. Shodno tome, većina građana jednoglasno preporučuje ovakvu vrstu savjetovanja drugima te smatra da će im dobivene informacije i savjeti pomoći u daljnjem upravljanju osobnim financijama.

Sve informacije o aktivnostima i savjetima za građane s financijskim poteškoćama nalaze se na mrežnoj stranici www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr. Također, građani mogu dobiti sve informacije o aktivnostima putem email adrese info@padobran.hr i telefonskog broja: 01/4844877.

Savjetovanja provode stručnjaci Udruge Padobran specijalizirani za financijsko savjetovanje, a sam program je u skladu sa smjernicama Europske komisije o pravu građana na dostupnost i kvalitetu usluge savjetovanja o dugu.