Iločki vinari iskoristili temperaturu od -10 i krenuli u ledenu berbu

0
foto:HRT

Jutros se Ilok probudio na -10, što su iskoristili iskusni vinari i krenuli u ledenu berbu, koja je posljednjih godina bila rijetkost. Za uspješnu berbu grožđa u siječnju potrebno je znanje i vremenski uvjeti, a rezultat su rijetka i iznimno vrijedna i cijenjena vina…

Ranom zorom, dok je sunce budilo hladnoćom okovani Srijem, berači ledenih grozdova stigli su u vinograde. Ledeno vino kruna je vinske proizvodnje. javlja HRT.

– Ledena berba sama po sebi kao kategorija je vrlo interesantna prije svega zbog kvalitete vina koja se postiže iz ove berbe. Nešto malo više od pola hektara smo ostavili, sorta je traminac. S obzirom na to da je mala količina grožđa, ne možemo očekivati nešto puno, mi očekujemo 300-tinjak litara vina u konačnici, kaže iločki vinar Mladen Papak.

Za butelju od 2,5 dl potrebno je čak 50-ak kilograma dehidriranog grožđa, koje je u trenutku berbe i prerade smrznuto. Cijene su stoga – paprene.

– Ne bude svake godine prilika da bude ledena berba, trebaju biti određene temperature, najmanje -7 i preko dana, kaže Perica Tot.

– Pet godina nismo je imali pa je to posebna draž i posebno veseli što uspijemo ostvariti ovakve uvjete jer znamo što ćemo dobiti iz ovakve berbe. To je, naravno, vrlo zahtjevno, treba po ovim hladnoćama izići van, kaže Papak.

Iako je zima štipala za obraze, berači su jutros uživali. Za -10 valja se dobro utopliti.  

– Moramo se dobro obući, malo kuhano vino, ujutro rakijica, kaže Tot.

Tek za koju godinu vinoljupci će uživati u plodovima ove berbe – u aromatičnom i slatkom vinu, a domaći vinari ovim će kapljicama osvajati svijet.