Eutanazirano 19.325 purana na Vindonovoj farmi u Slavoniji

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac proteklih je dana eutanazirano čak 19.325 tovnih purana kao posljedica pojave ptičje gripe, piše Večernji list.

Nakon prvih uginuća i potvrde visokopatogenog virusa influence ptica H5N1, eutanazirana je sva perad koja je bila u osam objekata farme kako bi se obavila potpuna dezinfekcija objekata te se sve što prije ponovo stavilo u funkciju.

Iz Ministarstva poljoprivrede doznajemo kako je na farmi bilo 100 uginuća, a ostala je perad eutanazirana. Nije poznato kako je bolest ušla na farmu, s obzirom na to da u blizini nije potvrđen nijedan slučaj ptičje gripe kod divljih ptica, a ni domaće peradi, pa je u tijeku epidemiološki izvid.

Podsjetimo, to je bio prvi slučaj ptičje gripe u ovoj godini kod domaće peradi u Hrvatskoj. Posljednji slučaj prije toga dogodio se u svibnju kod divljih ptica, u dvije crvenokljune čigre, nađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja), a također je u pitanju bio H5N1.

Kako bilo, situacija s ptičjom gripom pod kontrolom je i nije bilo novih slučajeva, kažu u resornom ministarstvu, kao i situacija na Vindonovoj farmi, naglašavaju, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.