HŽ: iz Osijeka do Vinkovaca za 40 minuta

0
izvor: HRT Radio Osijek

Danas je s radom krenuo novi vlak koji će voziti na relaciji Osijek – Vinkovci. Radi se o modernom i novom vlaku koji je predstavljen kao prvi korak u obnavljanju vlakova Hrvatskih željeznica. Danas je prvi vlak krenuo iz smjera Osijeka u 10:50 sati, prvu vožnju isprobali su župan Ivan Anušić sa suradnicima i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Radi se o vlaku s dizel-elektroničnim motorom koji postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat i ima 167 sjedećih i 175 stojećih mjesta. Na godišnjoj razini ova dionica preveze nešto manje od 200 000 putnica s čime je jedna od najfrekventnijih dionica.

“Od danas na relaciji Osijek – Vinkovci prometuje novi niskopodni vlak, kako je i dogovoreno i najavljeno, te se nadam da će se i dalje nastaviti tako kvalitetna suradnja s Hrvatskim željeznicama. Želja nam je obnoviti i pruge i kolodvore  te uvesti u promet moderne vlakove.” – rekao je župan Ivan Anušić te dodao kako je uvedena nova linija (Osijek – Zagreb, Zagreb – Osijek), tzv. ”studentski vlak”, koji će od sljedeće godine biti besplatan za sve studente s područja županije.

Slijedi obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku te obnova željezničkog koridora Osijek – Virovitica – Zagreb. ,,Mislim da nas čeka jedno novo razdoblje ulaganja i moderniziranja željezničkog prometa. Moramo svi raditi na tomu da se infrastruktura, to jest pruge na prostoru cijele Hrvatske zanove, kako bi se omogućila i nabavka modernih vozila koja bi mogla na tim relacijama prometovati i većim brzinama.” – dodao je župan.

,,Želimo unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje, a ovaj je vlak, zasigurno, vlak za 21. stoljeće. Vožnja traje četrdesetak minuta, ali se u ovom trenutku radi na poboljšanju infrastrukture. Konkretno, na kolodvoru Laslovo radi se zahvat koji bi omogućio mimoilaženje vlakova. Projekt će se završiti u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Ovakvih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je domaći, tvrtka “Končar”, a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vozila i jedan bi dio svakako trebao završiti i na ovom području. Inače, do 2023. namjeravamo nabaviti 40 novih vlakova, od toga 33 električna.” – rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.