Hrvatska visoko na ljestvici u Europi po broju femicida

0
foto: Pixabay/Ilustracija

U Zagrebu se danas i sutra održava međunarodna konferencija “Ženske politike – budućnost feminističke borbe”. Okuplja 30-ak političarki, umjetnica i aktivistica koje u seriji panela iznose svoje stavove o pravima žena u zemlji i svijetu. -Piše HRT,

Organizator konferencije je udruga Domino iz koje upozoravaju da je Hrvatska visoko na ljestvici u Europi po broju femicida.

– Donedavno smo bili zaista na samom dnu ljestvice, što je pokazalo i posljednje izvješće GREVIO-a, o implementaciji Istanbulske konvencije. Međutim, evo prije dva mjeseca, premijer je najavio izmjene zakona, koje će nas, ako i kad uđu u zakonsku proceduru, i ako ih uspješno implementiramo, staviti uz bok jedne Nizozemske koja je zaista na samom vrhu, rekla je Arijana Lekić- Fridrih, udruga Domino.

– Postojeći zakon o zaštiti od nasilja u obitelji se mijenja i time bi zapravo nasilje u obitelji trebalo prestati biti u sferi prekršaja i prijeći u kaznenu sferu, postati kazneno djelo, istaknula je Mirjana Kučer, udruga Domine. 

– Žene zapravo rade jedan i pol mjesec u godini potpuno besplatno za isti posao koji obavljaju muškarci. Znači, tu isto postoji mnogo prostora za poboljšanje prava žena, odnosno za poboljšanje položaja žena da budu potpuno jednake, naglasio je Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino.