Hrvatska obilježava 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’: U manje od 32 sata oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije

0
Foto: MORH/ F. Klen

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak” u kojoj su 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. “Bljeskom” je uspostavljen i nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Tri mjeseca nakon uslijedila je VRO “Oluja” kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području RH, osim u istočnoj Slavoniji.

Tim operacijama i s još nekoliko pobjeda HV-a, stvoreni su uvjeti kojima je od 15. siječnja 1996. počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, završivši 15. siječnja 1998. godine.