Hrvatska ima europsko srebro! Mladi boksač Brođanin Gabrijel Veočić osvojio medalju na Europskom prvenstvu

0

Najbolji hrvatski boksač Gabrijel Veočić (80 kg) na Europskim igrama u Krakovu borio se peto zlato za Hrvatsku i to nakon troje tekvondaša (Lena Stojković, Ivana Duvančić, Ivan Šapina) i jednog karataša (Anđelo Kvesić).  Borio se u finalu protiv iznimno kvalitetnog Oleksandra Hižnjaka, no Ukrajinac je bio prejak.

To je najveći uspjeh hrvatskog boksa u povijesti Europskih igara (dosad osvojene tri bronce 2015. i 2019. godine), a mladi, zlatni as iz Slavonskog Broda postao je prvi Hrvat koji se borio u finalu Europskih igara.

U finalu poluteške kategorije do 80 kg izgubio je prekidom u drugoj rundi od nepriskonovenog, najboljeg poluteškaša Europe i svijeta, a i jednog od najboljih boksača uopće u svim olimpijskim kategorijama, Ukrajinca Oleksandra Khyzhniaka (27), svjetskog i europskog prvaka, olimpijskog doprvaka koji je u Krakovu obranio titulu osvojenu na Europskim igrama u Minsku 2019. godine.

Gabrijel se nakon četiri uvjerljive pobjede do finala, u borbi za zlato sučelio s najjačim protivnikom s kakvim je ikad boksao u karijeri i udario u zid.

Ukrajinska samohotka, raketni bacač Khyzniak otpočetka je jurnuo kao ‘razjareni bik’ i odveo meč u jednosmjernu ulicu, u smjer koji nikako nije mogao odgovarati Gabrijelu.

Veočić se morao braniti od uraganskih naleta, teških plotuna kojima ga je Ukrajinac zasuo bez milosti, ne dopuštajući sekunde prostora za predah.

Gabrijel ga je pokušao zaustaviti i iznenaditi munjevitim aperkatima kroz gard, s nekima i uspio, ali Khyzhniaka ne bi poremetio ni udarac baseball palicom – sve se od njega odbijalo kao od oklopa, neumoljivo je jurišao i u jakom tempom plasirao jake serije udaraca iz svih smjerova.

Veočić je eskivirao i branio se koliko je mogao, brzo mijenjao smjer, pokušao kontrirati, ali pomoći nije bilo. Protiv takve ofenzive Ukrajinca ne pomaže nikakva taktika, a u istom nesmiljenom tempu samljeo je i sve druge suparnike do finala.

U posljednjoj minuti prve runde sudac je Gabrijelu pokazao brojanje čime je prva dionica bila definitivno odlučena u korist Khyzhniaka.

Veočić se oporavio nakon odmora, a u drugoj rundi Ukrajinac je ponovo navalio kao oklopna divizija lomeći sve pred sobom i nakon još jedne serije udaraca, argentinski sudac u ringu označio je prekid i kraj.

Gabrijel svakako nema razloga osjećati se kao gubitnik, u svakom smislu je na dobitku – prvi je hrvatski boksač koji se borio u finalu Europskih igara, jedini naš predstavnik koji je u Krakovu osvojio odličje i olimpijsku normu za Pariz 2024., a iskustvo iz borbe s Khyzniakom dat će mu samo novi podstrek za napredak i neki novi susret za najsjajnije odličje u vrlo skoroj budućnosti, možda baš na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.