HNB upozorava građane na pokušaje prijevare

0

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je u ponedjeljak na prijevare nepoznatih osoba koje putem telefonskih poziva, predstavljajući se kao HNB-ovi zaposlenici, građanima nude zamjenu “krivotvorenih” euronovčanica te kupnju prigodnih eurokovanica po znatno višoj cijeni od nominalne.

“Hrvatska narodna banka zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.”, priopćila je HNB.

Iz HNB-a su istaknuli da ne obavljaju zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja.

“Stoga upozoravamo građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivamo građane na oprez te da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.”, apeliraju.

Napomenuli su da se javnost može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice HNB-a, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu hrncc@hnb.hr.

Nadalje, građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja HNB-a mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu numizmatika@hnb.hr i putem telefona 01 4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a i Hrvatske kovnice novca.