Suci i državni odvjetnici od danas u bijelom štrajku

0
FOTO: wikimedia

Na hrvatskim sudovima je danas počeo novi bijeli štrajk sudaca kojem su se pridružili i državni odvjetnici. Udruga hrvatskih sudaca objavila je da je odaziv na mjere upozorenja sudaca veći od 80%, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023. U nekim gradovima odaziv sudaca je i stopostotan, dodaje Udruga. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić donio je uputu o radu sudova tijekom provedbe mjera upozorenja sudaca i državnih odvjetnika koji traže veće plaće.

“Odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca u ponedjeljak je veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023. U nekim gradovima odaziv sudaca je i stopostotan. O odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke su obaviještene putem e-komunikacije i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika, te molimo stranke da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera”, poručili su iz UHS-a.

U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, poručuju iz UHS-a.

Ističu i da su sve mjere koje poduzimaju usmjerene boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa. UHS i ovim putem ističe kako udruga nikada nije namjeravala sudjelovati u opstrukciji izbora niti pozivati svoje članstvo na to. Mole medije da mjere upozorenja i nazivaju takvima, jer suci kao pravosudni dužnosnici nemaju pravo na štrajk, navode u priopćenju.

Mjerama upozorenja pridružila se i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić donio je uputu o radu sudova tijekom provedbe mjera upozorenja sudaca i državnih odvjetnika koji traže veće plaće. U uputi je poručio predsjednicima prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova da prate rad suda tijekom provedbe mjera upozorenja na način da se i dalje rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da su suci i državni odvjetnici krenuli u mjere nakon što su odbili prijedlog Ministarstva i povećanje neto primanja za 700 eura, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posljedice. Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da Vlada ne poštuje trodiobu vlasti, stavlja se u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sucima.

U jučerašnjoj emisiji RTL Danas rekao je kako očekuje da se razgovori o tome kako unaprijediti položaj i status sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, nastave još ovaj tjedan. “Dakle, njihove su početne plaće od 2200 eura neto mjesečno pa do 3500 eura što je zapravo i 1000 eura više od prosječne plaće u Hrvatskoj. Ja računam na razumijevanje većeg dijela sudaca koji mislim da će nastaviti raditi ovaj tjedan, ali vidjet ćemo“, je Malenica.