Gradsko kazalište Beli Manastir odigralo predstave za polaznike hrvatske nastave u Njemačkoj

0

Tijekom boravka u Njemačkoj, Gradsko kazalište Beli Manastir odigralo je nekoliko kazališnih predstava za djecu i mlade te uspostavili i nove suradnje u hrvatskim zajednicama, kojih je u Njemačkoj, čini se, sve više. Partner u organizaciji bila im je, kao i svake godine Hrvatska kulturno – sportska udruga „Vila Croatia Stuttgart“, koja je ondje vrlo aktivna u svom radu i bavi se promidžbom hrvatske kulture. Partner u organizaciji je bila Hrvatska nastava Stuttgart, čiji su učitelji doveli djecu na kazališne predstave.

Vila Croatia je udruga koja je svojim radom uz razvoj kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja, pomogla u snalaženju i brojnim baranjskim obiteljima koji su ondje na radu. Naglasak im je na baštini i folkloru, ali u suradnji s belomanastirskim kazalištem, razvijaju i dramsku umjetnost, te time zajedno promiču ne samo hrvatsku kulturu i kazališnu djelatnost, već i ime grada Belog Manastira i Baranje.

Za ovo ljeto djeci su ponudili dvije kazališne predstave; prvu večer za nešto mlađe o prevenciji prometa – „Priča o prometu“. Riječ je o interaktivnoj predstavi u kojoj su djeca sudjelovala i učila o prometnim znakovima i pravilima, te zajedno pjevali. Uloge su prema tekstu Tode Nikoletića, ponijele Daniela Taslidžić Herman i Dorotea Laslo, dok je za ton i svjetlo bio zadužen Zoran Herman. Idući dan izvedbi su komediju „Ja, debela“ u kojoj su nasmijali i djecu i odrasle, a predstava na humorističan način govori o borbi protiv debljine i svim stereotipima. Uloge su ponijeli Sandra i Verona Hostić, nova lice belomanastirskog kazališta.

Tijekom boravka u Njemačkoj, dogovorene su i nove suradnje s hrvatskim zajednicama za iduću godinu. Gostovanje u Njemačku osigurano je iz programa međunarodne suradnje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.