Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u posjedu dijela ostavštine književnika Josipa Kozarca

0
Foto: Đuro Karalić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas je predstavljena Nova zbirka Josipa Kozarca (Vinkovci, 1858. – Koprivnica,1906.), ostavština toga vinkovačkog književnika koju je knjižnici poklonio praunuk Josipa Kozarca, Velimir Šurina.

Nova zbirka Josipa Kozarca sastoji se od 32 pisma, službenog dopisa, sedam dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisanih posjetnica Josipa Kozarca i dvije rukopisne kartice.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić podsjetila je kako su rukopisi i radni stol Josipa Kozarca, koje je 1966. godine vinkovačka knjižnica otkupila, izgorjeli u Domovinskom ratu.

“Danas, trideset godina nakon toga dobili smo novu rukopisnu zbirku koja je od iznimne važnosti ne samo za Vinkovce nego i za hrvatsku kulturu, a koja se sastoji od pisama, rukopisa, dokumenata kao i Kozarčeve šumarske čuturice”, kazala je Vedrana Lugić.

Posebice se zahvalila profesorici Sandi Ham koja je doktorirala na jeziku Josipa Kozarca i koja je potvrdila autentičnost dobivenih rukopisa.

Po riječima voditelja Zavičajne zbirke u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci Tihomira Marojevića, posebice su zanimljive pjesme Josipa Kozarca od kojih je dio popraćen ilustracijama.

“Te ilustracije su novi segment o Kozarcu do kojeg smo došli kroz razgovor s gospodinom Šurinom, a koji nam je kazao kako mu je baka rekla da je ilustracije naslikao sam Josip Kozarac. Mi to ne možemo potvrditi, ali s obzirom na pouzdanost izvora, vjerujemo da je Kozarac bio i karikaturista”, kazao je Marojević.

Dio poklonjene građe Josipa Kozarca poznatog po romanima “Mrtvi kapitali” i “Među svjetlom i tminom” te kratkoj prozi “Slavonska šuma”, “Tena”, “Mira Kodolićeva”, “Oprava” i drugima, izložen je u predvorju knjižnice, a dopodne je izložbu obišao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Izložba pokazuje kako nas Kozarci uvijek iznova oduševe kao i njihovi radovi koji izazovu veliko zanimanje građana, ali i struke. Kozarčeva djela proširila su glas grada Vinkovaca, a isto tako ova će izložba odjeknuti van našeg područja”, izjavio je gradonačelnik Bosančić.