Gradi se poučna šetnica na Sovskom jezeru

0
foto: PSŽ

Radi upoznavanja i educiranja posjetitelja s vrijednostima i posebnostima očuvanja i zaštite prirode i njezinog okoliša te za odmor u prirodi, radi se na uređenju i izgradnji poučne šetnice Sovskog jezera, jedinstvenog primjerka prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske smještenog na sjevernoj padini Dilja Požeško-slavonske županije.

Obilasku radova prisustvovala je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zajedno s načelnikom Općine Čaglin Daliborom Bardačem, ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Ivicom Samardžićem, te izvođačem radova.

foto: PSŽ

„Šetnica će biti dužine otprilike 600 m, s dva mola i odmorištima. Planiramo obnoviti i poučnu stazu s otprilike 15 poučnih tabli, ali isto tako i dendrološku stazu s nazivima pojedinih drvenastih vrsta na hrvatskom i latinskom jeziku.“ – rekao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Ivica Samardžić.

„Cilj nam je da se ovim projektom, koji se provodi putem mjere 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”, obnovi turistička infrastruktura, a u tehničkom smislu, ova šetnica bit će poput onih kakve imaju PP Kopački rit, NP Plitvička jezera, NP Krka, ali u nešto manjim dimenzijama.“ – istaknuo je ravnatelj Samardžić.

Županica Jozić je nakon obilaska gradilišta istaknula kako se nada da će Sovsko jezero, ostatak Panonskog mora, postati nezaobilazna točka u turističkoj ponudi naše županije, a obzirom na to da i Općina Čaglin planira značajne investicije na tom području.

Radove u ovom zaštićenom krajobrazu, a koji su financirani sredstvima EU,  izvodi firma Konstrukt Požega d.o.o. te bi isti trebali biti završeni do kraja mjeseca rujna.