Danas je petak 13.: Evo koji su razlozi zašto je to nesretan dan

0

Danas je jedini petak 13. u godini, prema praznovjerju nesretan dan. U zapadnom društvu postoji tolika razina praznovjerja vezana uz taj dan, da se neki ljudi drže strogih pravila ponašanja tog dana, tako da, primjerice, izbjegavaju zakazivanje važnih poslovnih sastanaka na taj dan.

Strah od petka 13. povećao je poznati tragičan događaj, koji se dogodio na taj dan 1976. godine, kada je izvjesni Daz Baxter iz New Yorka ostao cijeli dan kod kuće u krevetu iz straha da mu se ne dogodi nešto loše na taj “zlokoban” datum, da bi naposljetku pao strop na njega i usmrtio ga.

Jedno od najpopularnijih tumačenja nastanka praznovjerja vezanog uz petak 13. je da je u petak, 13. listopada 1307. godine, francuski kralj Filip IV. Lijepi dao uhititi stotinu templara, što je rezultiralo njihovim progonom, zatvaranjem u suđenjem i pogubljivanjem te naposljetku ukidanjem njihova viteškog reda.

Drugo objašnjenje vezuje se iz priču iz Novog zavjeta, koja opisuje da je za vrijeme Isusove posljednje večeri sjedilo za stolom 13 osoba, nakon čega je Isus bio razapet na križu. Osim toga, trinaestim se gostom na večeri smatra Juda, koji je izdao Isusa i time navukao prokletstvo na sebe.

Vezano uz Bibliju, prije svega Stari zavjet, postoji vjerovanje kako je Eva upravo na petak 13. pojela jabuku s Drva spoznaje, te da se istoga datuma srušila Babilonska kula, a postoji i predaja da je Kain ubio Abela u petak.

Jedno od tumačenja nastanka praznovjerja vezanog uz petak 13. nalazi se i u nordijskom mitu koji pripovijeda o 12 bogova koji su večerali u Valahali, kada se pojavio 13 gost, Loki, koji je organizirao ubojstvo boga radosti. Zbog toga, čak i danas neki restorani nude uslugu 14-og profesionalnog gosta za stolom, za one koji su praznovjerni.

Godine 1980. snimljen je američki horor film Petak 13., koji je doživio niz nastavaka i promovirao filmski lik paranormalnog serijskog ubojice Jasona Voorheesa, koji lice sakriva hokejaškom maskom i ubija velikom mačetom.