Grad Vinkovci kreće u obnovu postojećeg toplinskog sustava grijanja vrijednu 36 milijuna kuna

0
Foto: Grad Vinkovci

Suvremeni energetsko učinkoviti toplinski sustav grijanja jedan je od kapitalnih projekata Grada Vinkovaca koji će biti provedeni EU sredstvima, a koji je došao u fazu provedbe u sklopu koje je danas u Gradu Vinkovcima potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za taj značajni projekt.

Riječ je o projektu vrijednom 36 milijuna kuna koji su gradske vlasti Vinkovaca putem Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA uspješno kandidirale prema sredstvima projekta Slavonija, Baranja i Srijem Vlade RH.

“Građani koji koriste sustav gradskog grijanja, a većina njih živi i mjesnim odborima Centar i Lapovci, željno iščekuju ovaj projekt. Sustav koji je izgrađen krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća jednostavno više ne udovoljava današnjim standardima, niti u potrošnji, niti ekološki, a ono što je najvažnije, niti cijenom prema samim građanima”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
Po njegovim riječima, projekt predviđa obnovu toplovoda i pet kotlovnica od kojih jedna i to ona najveća, kao energent koristi mazut što uzrokuje veliko onečišćenje zraka i okoliša dimnim plinovima.
Bosančić je kazao kako usluge ovog sustava toplinske energije koristi oko 1.700 vinkovačkih domaćinstava koja žive u stambenim zgradama oko navedenih kotlovnica, a koji će se nakon provedbe imati osiguran suvremen i energetski učinkovit sustav grijanja.
Projektno tehničku dokumentaciju izradit će tvrtka Eko plus inžinjering d.o.o. iz Rijeke, a ugovor koji je danas s njima potpisan vrijedan je nešto više od 423.000 kuna.

U konačnici, cilj je izgradnja nove plinske kotlovnice umjesto trenutne kotlovnice na mazut u ulici Ante Starčevića, koja trenutno opskrbljuje toplinom 700 vinkovačkih domaćinstava smještenih u okolnim zgradama. Postojećih pet kotlovnica koje koriste zemni plin, modernizirat će se jer su zastarjele, a istodobno će se pristupiti zamjeni i dogradnji pripadajućih toplovoda u cilju značajnog smanjenja transportnih gubitaka u distribuciji toplinske energije.