Fuchs o koeficijentima učitelja: Analiziramo primjedbe sindikata

0
foto: Vlada.gov.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” da Vlada kontinuirano čini sve kako bi poboljšala status i položaj učitelja. 

Fuchs: Učitelji su temelj društva

Naglasio je kako stoji iza učitelja te da radi na tome da se odnos prema učiteljima u društvu vrednuje na način kako oni to zaslužuju.

– Konačno, zaista slušajući što nam oni govore, ne samo sindikati nego i učitelji kroz određene grupe. Evo, na primjer, donijeli smo i odluku i konačno zakonski to i propisima regulirali da nema više nikakvih anonimnih prijava koje su zatrpavale i radile užasne probleme u inspekcijama i među samim nastavnicima na terenu. Pa tako i niz drugih stvari, poručio je ministar Fuchs.

Istaknuo je da su učitelji zaista temelj društva, kao i obrazovanje.

– Nešto što je nacionalni interes svake normalne vlade, pa tako i Vlade Republike Hrvatske. I reforma koja se zbiva u Hrvatskoj, uzevši u obzir sve, od izgradnje škola, dječjih vrtića, promjene načina poučavanja u školama, uvođenjem eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, kada se stvore preduvjeti da sva djeca u Hrvatskoj idu u jednostavnoj nastavi u škole, i ulaganjem od preko 2,5 milijarde eura, što je najveće ulaganje ikada do sada otkad postoji Hrvatska, a ja bih rekao i ranije, jednostavno dokazuje da nam je zaista važno obrazovanje i tu nema nekakve dileme, rekao je. 

“Najveće povećanje rasta plaća ikad”

– Kada se govori o koeficijentima, treba isto tako reći da i u ovom prijedlogu, koji je još uvijek prijedlog, je to najveće povećanje rasta plaća ikad, do sada, u jednokratnoj varijanti. I treba definitivno naglasiti da od mandata ove vlade, dakle, od 2020. plaće u obrazovanju su samo rasle. Tako je i povećanje ovo sada koje se predlaže, koje je u prosjeku oko 13 i pol posto, definitivno jedan značajan skok, kazao je Fuchs.

Od 2015. prosječna plaća jednog učitelja, s recimo dvoje djece, iznosila je oko 868 eura. Da bi 2020. ona bila podignuta i iznosila 1068 eura.

– Ovim povećanjem ona bi ona narasla na 1416 po našim izračunima. Naravno da što god mi rekli, kakav god prosjek mi iznijeli, imate s druge strane komentar, eto, nije točno pitanje, što oni sad govore, je li to ovakva ili onakva plaća, je li to točno ili to nije točno. Mi imamo vrlo egzaktne izračune, jer možemo izračunavati po svakom nastavniku, kada je primao koliku plaću i slično. Globalno gledajući, ovi novi koeficijenti donose rast plaća učiteljima i nastavnicima od 216 do 345 eura, govorimo u prosjeku. Naravno da će biti onih kojima će plaća biti malo niža, a i onih kojima će biti eventualno i više, samo zbog toga što imate pitanje u kojem mjestu ljude žive, pa su tu i porezi i prirezi, lokalni, pa koliko tko ima djece, to su sve elementi koji utječu na samo primanje. I naravno tu je još i staž, poručio je ministar.

Dodao je da se ne smije zaboraviti da upravo u dijelu koji se odnosi na učitelje, postoji nešto što u nekim drugim dijelovima sustava javnih službi ne postoji, a to je mogućnost napredovanja učitelja, koji može započeti kao učitelj i ostati na tome do mirovine ako to tako želi, ali ako hoće, može napredovati u praktički još dodatne tri kategorije.

Može se promovirati u nastavnika ili učitelja mentora, pa savjetnika, izvršnog savjetnika i slično.

– To sve skupno znatno utječe na samo primanje i plaću, istaknuo je. 

Analiziramo primjedbe sindikata 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je kako su gotovo svi sindikati poslali očitovanja na prijedlog uredbe o koeficijentima.

– Naravno, nitko od njih nije poslao komentar da bi koeficijente trebalo spuštati. Imaju pretenzije da ti koeficijenti budu viši. I mi, kao što sam već nekoliko puta ponovio, to vrlo detaljno promatramo, analiziramo i naravno da ćemo ono što je moguće, prihvatiti i usvojiti. Sve skupa je limitirano količinom novca, koja se može angažirati unutar državnog proračuna da se ne ugrozi fiskalni kapacitet Vlade i države i u skladu s općim zaduženjem. Prema tome, prostor još uvijek donekle postoji, ali kao što sam vam rekao, jedan sindikat, koji je najveći kritičar, sindikat Preporod, nije poslao komentar nijednu primjedbu što se tiče koeficijenata, nego nekakve načelne primjedbe. Nakon što su se mi očitovali da nemamo nikakvih konkretnih prijedloga, ponovno smo dobili isti komentar Preporoda, rekao je ministar.