Europski boksački prvak Gabrijel Veočić dolazi iz Slavonskog Broda

0
foto: HTV/screenshot

Hrvatski boksač, rodom iz Slavonskog Broda, 22-godišnji Gabrijel Veočić krajem travnja osvojio je naslov europskog prvaka boksu, u kategoriji do 80 kilograma.

Boks kao sport je često predmet kritika onih koji smatraju da taj sport prije svega potiče agresivnost, te da je u osnovi vrlo grub i opasan sport koji je u stvari legalizacija ulične tuče.

S druge strane, pristalice boksa tvrde da je riječ o plemenitoj vještini, te da boksač iako direktno napada protivnika ujedno prema njemu gradi i duboko poštovanje i sportski duh, te da je bolje agresivnost prakticirati u sportu nego li u drugim područjima ljudskoga života i rada.

Slavonac Gabrijel Veočić svojim primjerom i osvojenom nagradom pokazao je kako se disciplinom, radom i trudom postižu sjajni rezultati.

Za Veočića je ovo najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, prije dvije godine je bio europski prvak do 22 godine, dok je lani osvojio srebro na Europskim igrama čime je osigurao nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatska je tako prvi put nakon zlata Filipa Hrgovića iz 2015. ponovno dobila europskog prvaka.

S ocem trenira od kad zna za sebe a kako kaže novi mu je cilj medalja na olimpijskim igrama. Prve je boksačke rukavice navukao još dok je bio u pelenama.

“Krenuo sam s boksom tako što sam gledao oca kako trenira. Tj. nije me imao tko čuvat pa me on čuvao dok je i trenirao pa sam evo i ja kroz njegove treninge obukao rukavice i krenuo na boks”, rekao je Gabrijel Veočić u HRT-ovoj emisiji.

Njegov otac tvrdi kako nije bilo popuštanja pa se treniralo i po dva ili tri puta dnevno.

“Kad se kaže trening ujutru u pet u pet, u šest u šest. On mora ustati i ja s njim zajedno i moramo trenirati. Nekad imamo dva nekad i tri treninga dnevno”, rekao je otac Pero Veočić, trener u Boksačkom klubu “Brod” i izbornik reprezentacije.

Nagrada su vrhunski rezultati, a kruna europsko zlato u poluteškoj kategoriji s nedavnog turnira. Svojim primjerom Gabrijel motivira i nadahnjuje mlade Brođane i potiče ih na ljubav prema ovom sportu.