Europska komisija istražuje Facebook i Instagram

0
foto: Pixabay

Europska komisija je prošli tjedan pokrenula istragu protiv društvenih mreža Facebook i Instagram u vlasništvu tehnološkog diva Meta zbog sumnji da ne poštuju obveze u borbi protiv dezinformacija.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako EK ima sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija trećih zemalja.

“Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo. To vrijedi uvijek, ali posebno u trenucima demokratskih izbora. Velike digitalne platforme moraju ispuniti svoje obveze”, istaknula je čelnica EK.

Meta se ogriješila o politiku i praksu u vezi s lažnim oglašavanjem i lažnim političkim sadržajem na njezinim platformama. Radi se o nedostupnosti učinkovitih alata za građanski diskurs u stvarnom vremenu i praćenje izbora uoči izbora za Europski parlament.

Usto, Komisija sumnja da mehanizmi za označavanje nezakonitog sadržaja na nekim uslugama kao i mehanizmi za pravnu zaštitu korisnika i interne žalbe nisu u skladu sa zahtjevima Zakona o digitalnim uslugama te da postoje nedostatci pri pružanju pristupa javno dostupnim podacima, piše Poslovni dnevnik.