EP: Djecu je potrebno zaštititi od štetnih igračaka

0
FOTO: PIXABAY

Internetom povezane igre i umjetna inteligencija sve su veća prijetnja sigurnosti djece koju treba zaštititi i od svih ostalih štetnih igračaka, istaknuli su zastupnici na sjednici Europskog parlamenta.

Europarlamentarci su u srijedu uvjerljivom većinom izglasali izvješće o provedbi Direktive o sigurnosti igračaka. Za izvješće je bilo 688 zastupnika, šest je glasalo protiv, a jedna osoba bila je suzdržana.

Zastupnici traže ažuriranje postojećih pravila, strože zahtjeve za kemijske tvari te bolji nadzor tržišta, posebno internetskog, ali i proizvoda iz trećih zemalja. 

Izvjestitelj Brando Benifei rekao je da se o zdravlju i sigurnosti djece ne može pregovarati te je revizija Direktive o sigurnosti igračaka iz 2009. neophodna.

To bi mogla bi biti i prilika za uvođenje održivog označavanja. Naime, mnogi roditelji strahuju da deklaracije na igračkama nisu istinite.  

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas naglasio je da igra ne smije predstavljati rizik za djecu.

„Igračke su važne za razvoj djeteta i za gospodarstvo, a djeca su posebno ranjiva i zaslužuju najviši stupanj zaštite“, kazao je.

Opasne tvari

Direktiva već nameće sigurnosne zahtjeve koji su među najstrožima u svijetu. Međutim, europska pravila o igračkama mogu se poboljšati, osobito u odnosu na zaštitu od kemijskih rizika, uvjeren je Schinas. 

Komisija već radi na reviziji direktive. Glavni ciljevi su jačanje zaštite i smanjenje broja igračaka neusklađenih s propisima, a još uvijek u ponudi na europskom tržištu. Treba zabraniti endokrine disruptore, mutagene, kancerogene, toksične i druge štetne tvari, ističe.

U plastičnim igračkama nalazimo ozloglašene i zabranjene ftalate – kemijske spojeve koji omekšavaju plastiku, a u ljudskom tijelu remete ravnotežu hormona. Popularni ‘ljigavac’ u sebi, primjerice, sadrži bor i olovo. 

Važno je usvajati nova znanstvena saznanja, osobito o kemijskim rizicima. Treba uvesti granične vrijednosti za štetne kemikalije ne samo za igračke za mlađu djecu kao što je danas slučaj.

„I starija djeca mogu biti izložena rizicima“, kazao je Schinas.

Pučanin Tomislav Sokol iz HDZ-a rekao je da su po evidenciji opasnih neprehrambenih proizvoda igračke bile najčešće prijavljivani proizvod s čak 27 posto svih prijava. 

U okviru revizije Direktive potrebno je, navodi, ukinuti dobno razlikovanje za uporabu kemikalija.

„Zabrinjavaju, naime, informacije o tome da neki proizvođači namjerno pogrešno tvrde da je igračka namijenjena djeci starijoj od 36 mjeseci samo da bi izbjegli poštivanje strožih sigurnosnih standarda za djecu mlađu od 36 mjeseci“, ističe Sokol.

Upozorava na potrebu čvršćih pravila o sigurnosti, posebno za igračke uvezene iz trećih država. Nepošteni trgovci potrošačima često na internetu nude nesigurne igračke. Aktom o digitalnim uslugama stoga treba propisati pravila za sigurnu kupovinu, smatra. 

Opasnosti na internetu

Igračke povezane na internet brzorastući su problem. Njihova povećana dostupnost posljednjih godina dovela je do rizika koji nadilaze koncepte zdravlja i zaštite te uključuju sigurnost i privatnost, složili su se govornici.   

Internet nudi obrazovne igre, povezivanje i zabavu. Istovremeno za djecu postaje opasno mjesto. Ako povezane igračke nisu primjereno zaštićene strogim odredbama o kibersigurnosti, postoji opasnost jednostavnog pristupa djetetu uz mogućnost manipulacije ili lociranja. 

Salvatore De Meo (EPP) opisao je interaktivnog medvjedića koji omogućuje slanje poruka između djece i odraslih. “Ova igračka je hakirana i omogućila je zlonamjernim osobama stjecanje privatnih audiovizualnih slika, prije svega onih koje se odnose na maloljetnike”, naveo je.

Pametne igračke mogu prikupiti mnoštvo osjetljivih podataka. Problem je što se često ne zna gdje su pohranjeni i prodaje li ih proizvođač, daje li ih trećim osobama i za koju namjenu, dodao je.

Tržište nudi sve veći broj povezanih igračaka privlačnih djeci. Primjerice lutka Hello Barbie, poznatija pod nadimkom ‘prisluškivačica’, komunicira s djecom tako što je povezana s računalnim poslužiteljem bežičnom internetskom vezom. 

Igračka Green Dino omogućava pak ‘stvarni’ razgovor s dinosaurom. Dijete ga može nešto pitati, a odgovor će, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, biti prilagođen dobi i stupnju njegovog razvoja.