EK upozorava na alarmantnu situaciju s migrantima u BiH

0
foto: pixabay

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, povjerenica za unutarnje poslove i povjerenik za proširenje upozorili su u ponedjeljak na alarmantnu situaciju s migrantima u BiH i pozvali tamošnje vlasti da što prije ponovno otvore prihvatni centar Bira u Bihaću i otvore kamp Ciljuge kod Tuzle.

“Stanje s migrantima u BiH je alarmantno. Preko 3300 izbjeglica i migranata ostat će bez nužnog smještaja i usluga nakon što se zatvori prihvatni centar Lipa, koji je bio privremeno rješenje preko ljeta u okviru borbe protiv covida-19, a vlasti nisu ponudile alternativno rješenje”, kaže se u zajedničkom priopćenju troje članova Europske komisije.

Visoki predstavnik Josep Borrell, povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pozivaju vlasti u BiH da “se izdignu iznad političkih razmatranja” i ponovno otvore centar Bira u Bihaću te otvore prihvatni centar Ciljuge kod Tuzle

“Nadležne vlasti moraju surađivati i hitno djelovati kako bi riješili potrebe svih izbjeglica i migranata bez smještaja i spasili živote. Interes lokalnog stanovništva također mora biti uzet u obzir i mi ćemo surađivati s nadležnim vlastima u tom smislu”, dodaje se u priopćenju.