EK predlaže postupno ukidanje ograničenja za putovanja u EU-u

0
foto:pixabay

Europska komisija (EK) je u ponedjeljak predložila članicama EU-a da postupno i koordinirano olakšaju mjere koje ograničavaju slobodu kretanja, posebno za osobe koje imaju digitalnu potvrdu o covidu-19.

“Predlažemo državama članicama da koordiniraju postupno ukidanje restrikcija za slobodu kretanja, uzimajući u obzir novi zajednički instrument – digitalnu potvrdu EU-a o covidu. Sada očekujemo od država članica da najbolje iskoriste ovaj instrument i preporuku da se svima omogući slobodno i sigurno kretanje”, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

EK predlaže da potpuno cijepljene osobe trebaju biti izuzete od obveze testiranja i karantene 14 dana nakon što su primili zadnju dozu cjepiva. Isto vrijedi i za osobe cijepljene cjepivom koje se daje u jednoj dozi.

Države članice mogu same odlučiti da dopuštaju ulazak i osobama koje su cijepljene samo jednom od dvije predviđene doze nakon određenog razdoblja, primjerice dva ili tri tjedna nakon primanja prve doze.

Oni koji su preboljeli covid-19 trebaju biti izuzeti od testiranja i karantene 180 dana od datuma kada im je bolest potvrđena.

Osobe s valjanim negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim testom ne starijim od 48 sati također trebaju biti izuzete od obveze odlaska u karantenu.

EK također predlaže da se onima koji dolaze iz zelene zone ne uvode nikakva ograničenja kada putuju u neku drugu članicu. Za one koji dolaze iz narančaste zone države članice mogu tražiti da obave testiranje, bilo PCR test ili antigenski. Osobama koje dolaze iz crvenih zona, države članice mogu nametnuti karantenu osim ako nemaju negativan test prije polaska na put. Osobama iz tamno-crvenih zona preporučuje se izbjegavaju neobvezna putovanja i ako putuju za njih mora vrijediti obveza odlaska u karantenu.

EK je predložila i ažuriranje označavanja u boji područja sukladno epidemiološkoj situaciji. Za područja označena narančastom bojom predlaže se povećanje praga 14-dnevne kumulativne stope novarazažnih s 50 na 75. Slično tome, za crvena područja predlaže se prilagodba raspona pragova s trenutnih 50-150 na novi 75-150.

Malodobni putnici ne bi trebali ići u karantenu ako putuju s roditeljima koji ispunjavaju uvjete da ne idu u karantenu. Za djecu ispod šest godina ne bi trebala postojati obveza testiranja.

Zbog opasnosti od novih varijanti koronavirusa, EK predlaže tzv. kočnicu za slučaju opasnosti, prema kojoj bi zemlje članice mogle ponovno uvesti ograničenja za putovanja i za cijepljene osobe i one koje su preboljele covid-19 ako se situacija rapidno pogorša.

“Želimo biti sigurni da u narednim tjednima možemo sigurno i koordinirano krenuti prema ponovnom otvaranju naših društava. Kako cijepljenje napreduje sve većom brzinom, možemo biti sigurni da se sigurno slobodno kretanje bez ograničenja može postupno ponovno nastaviti. Iako gledamo naprijed s više optimizma, moramo ostati oprezni i zaštitu javnog zdravlja uvijek stavljati na prvo mjesto “, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Zemlje članice mogu već sada početi izdavati digitalne potvrde o covidu i putnici bi ih trebali moći koristiti i prije stupanja na snagu uredbe na razini EU-a 1. srpnja.