EK najavljuje da će pokrenuti mehanizam za rješavanje spora s AstraZenecom

0

Europska komisija namjerava pokrenuti mehanizam za rješavanje sporova, koji je predviđen u ugovoru o nabavi cjepiva s AstraZenecom, a koja ne poštuje ugovorne obveze o isporuci cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

“Planiramo poslati pismo AstraZeneci koje će nam omogućiti da započnemo dijalog s tvrtkom, što je dio procesa za rješavanje sporova”, rekao je Mamer na konferenciji za novinare.

Ugovor o nabavi cjepiva predviđa da svaka strana može onoj drugoj poslati poziv na pregovore u okviru mehanizma za rješavanje sporova.

Predviđeno je da pregovori traju 20 dana od upućivanja poziva.

“Cilj toga postupka je doći u dobroj vjeri do rješenja koje bi odgovaralo objema stranama”, rekao je drugi glasnogovornik Stefan De Keersmaecker.

Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca se ugovorom obvezala da će u prvom tromjesejčju isporučiti Europskoj uniji 90 milijuna doza, onda je najprije to smanjila na 40 milijuna, a nakon toga na 30 milijuna doza, trostruko manje od obećane količine.

U drugom tromjesječju ugovorom se obvezala na 180 milijuna doza, a sada najavljuje da će isporučiti samo 70 milijuna doza.