Događaji u Baranji ovaj tjedan

0

Ovaj tjedan u Baranji imamo par događaja a to su predstavljanje monografije “Stanislav Marijanović” u Etnološkom centru baranjske baštine, projekcija filma “Bitka za Vukovar” u Belom Manastiru, projekt Aktivna Hrvatska na Trgu u Belom Manastiru, koncert dua Krešimir Has (čembalo) i Krešimir Lazar (violončelo) u Centru za kulturu i 8. Deer & Bike Baranja u Dražu.

Predstavljanje monografije “Stanislav Marijanović” u Etnološkom centru baranjske baštine, srijeda 24. travnja

Sipar d.o.o. i Centar za kulturu Grada Belog Manastira pozivaju vas na predstavljanje umjetničko- znanstvene monografije „Stanislav Marijanović“ autora Vladimira Rismonda koja će se održati 24. travnja 2024. u 18 sati u Etnološkom centru baranjske baštine.

Monografiju će predstaviti: Igor Loinjak, predavač na Katedri za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Osijeku izv. prof. dr. sc. Vladimir Rismondo, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku (autor monografije) Dubravko Marijanović (nakladnik i urednik monografije) izv. prof. art. Stanislav Marijanović, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku (umjetnik).

Monografija će biti predstavljena 24. travnja 2024. u 18 sati u Etnološkom centru baranjske baštine, Kralja Tomislava 70, Beli Manastir.
Pokrovitelji: Grad Beli Manastir i LAG Baranja.

Projekcija filma “Bitka za Vukovar” u Belom Manastiru, petak 26. travnja

U petak 26. travnja 2024. godine s početkom u 13 sati u Kino dvorani u Belom Manastiru organizira se projekcija filma vukovarskog branitelja Damira Plavšića “Bitka za Vukovar”.

Projekcija se organizira povodom akcije Bljesak i stradanja policajaca u Borovu Selu, a bit će održana za učenike 7. i 8. razreda te 1. i 2. razrede srednjih škola, navode organizatori.

Pozivaju se svi zainteresirane na projekciju, a po završetku projekcije bit će održano i predavanje o Domovinskom ratu.

Organizator je Odbor za branitelje Grada Belog Manastira te suorganizatori UDHOS *Baranja* i HVIDR-a BARANJA.

Pozivaju se i sve udruge hrvatskih branitelja s područja Baranje i šire da prisustvuju projekciji.

Koncert dua Krešimir Has i Krešimir Lazar u Centru za kulturu, petak, 26. travnja

Centar za kulturu Grada Belog Manastira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske poziva sve ljubitelje dobre glazbe na koncert dua Krešimir Has (čembalo) i Krešimir Lazar (violončelo).

Koncert pod nazivom „Glazbena šetnja Istrom i Venecijom“ možete pogledati i poslušati u petak, 26. travnja 2024. godine s početkom u 18 sati u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir, Kralja Tomislava 2, Beli Manastir.

Na programu: Benedetto Marcello, Andrija Motovunjanin, Antonio Vivaldi.

Ulaz je slobodan za sve.

Projekt Aktivna Hrvatska u Belom Manastiru, subota, 27. travnja

Beli Manastir je domaćin proljetnom treningu vodećeg hrvatskog sportsko – edukativnog projekta Aktivna Hrvatska.

Beli Manastir će u subotu, 27. travnja 2024. godine s početkom u 11 sati biti domaćin proljetnom treningu jedne od najpoznatijih europskih pilates trenerica Asje Petersen.

Svi građani su pozvani na besplatan trening koji će se održati na Trgu slobode.

Uz Asju Petersen bit će trenerica s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba Lukrecija Dragić, a program će voditi ambasadorica Renata Sopek. Treningu mogu pristupiti svi koji se prijave na: www.aktivnahrvatska.hr.

„Veseli nas dolazak u Beli Manastir po prvi put. Treningom Focus Point aktivirati ćemo cijelo tijelo i pokazati kako vježbati u proljetnim danima te tako ojačati  tijelo, ali i imunitet. Pozivam sve građane da nam se pridruže da zajednički pokažemo kako živjeti zdravo i aktivno!”, izjavila je Asja Petersen.

Asja Petersen jedna je od najpoznatijih trenerica i prva koja je pilates tehniku treninga donijela u Hrvatsku. Njezin Focus Point sistem treninga poseban naglasak stavlja na efikasnost pokreta i funkcionalnost tijela, a sadrži elemente treninga jakosti, pilatesa i joge.

Tim Aktivne Hrvatske ove godine čine kineziolozi i treneri s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba te drugi stručnjaci. Aktivna Hrvatska se u 12. sezoni održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora.

Svi vježbači dobit će prigodne poklone partnera projekta. Partner projekta na ovom treningu je Grad Beli Manastir.

8. Deer & Bike Baranja, subota, 27. travnja

U subotu, 27. travnja 2024. godine u Dražu održat će se 8. rekreativno-edukativna biciklijada Deer & Bike.

Najdugovječnija baranjska biciklijada pružit će vam doživljaj svega onoga što Baranja nudi, od dunavskih šuma i ritova, surduka i vidikovaca Banskog brda do prostrane ravnice te kušanja tradicionalnih šokačkih proizvoda i upoznavanja kulturne baštine.

Vožnja je turistička i ima edukativni karakter, tempo je lagan, uživajući u prirodi možete naučiti nešto o Baranji.

Kao i prošle godine i sada će se dio rute odraditi u Mađarskoj, od Dunava do pustare Erdofy, ruta će biti slična lanjskoj, barem prvi dio.

Prva polovina puta u potpunosti je ravničarska i šumska dok je drugi dio brdski i mnogo naporniji.

Okupljanje počinje u 10:30 sati na Trgu Stipe Đurina u Dražu a vožnja počinje s početkom u 11 sati i završava u 17 sati.

Prijaviti se možete putem linka.

Kotizacija iznosi 20 eura te uključuje tradicionalni baranjski ručak s uključenim pićem, majica biciklijade Deer&Bike i usluge organizacije i turističkog vodiča.

Više o eventu na Facebook stranici.