Dodjelom šampionskih titula Dunava otvoren ovogodišnji Vinatlon

0

U prekrasnom ambijentu Starog podruma Belje sinoć je svečano otvoren ovogodišnji Vinatlon, četvrto izdanje ove vinske manifestacije koja okuplja vinare, vinske stručnjake, turističke djelatnike, ugostitelje, novinare i druge goste. Manifestaciju je predstavio Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, naglasivši važnost promocije baranjskih vina i jedinstvenog ambijenta vinskih cesta i podruma.

“Pred nama je četvrto izdanje ove vinske manifestacije, kojom se uz niz drugih kvalitetnih manifestacija općine, sve uspješnije pozicioniramo na hrvatskoj turističkoj karti. Promocija najboljih baranjskih vina naših vinara i jedinstvenog ambijenta vinskih cesta i naših vinskih podruma osnovna je zadaća Vinatlona,” rekao je Kramarić.

Prije same manifestacije održano je ocjenjivanje vina, a novost ove godine je dodjela nagrade “Novinarska Graševina” za najbolje vino po izboru novinara s područja Osječko-baranjske županije. Ivan Gerštmajer Zelember iz Udruge vinogradara Baranje, Zmajevac, zahvalio je vinarima i Općini Kneževi Vinogradi na podršci te istaknuo kako je ocjenjivačka komisija imala težak zadatak odabrati najbolje od 99 pristiglih uzoraka.

Šampionske titule Dunava za 2024. godinu osvojili su:

  • Crvena vina: “Dekanovo vino” Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad iz Srbije
  • Ružičasta vina: “Rosé” vinarije Mons Aureus d.o.o. iz Draža
  • Predikatna vina: “Graševina IBPB” vinarije Svijetli dvori iz Karanca
  • Novinarska Graševina: “Graševina New Line” Erdutskih vinograda
  • Bijela vina: “Traminac ROSAMAL” Vinarije Papak iz Iloka

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Domagoj Mikulić, govorio je o važnosti Vinatlona za oživljavanje ruralnih područja i podršci mladim vinogradarima i vinarima.

Vinatlon, koji od početka podržava Osječko-baranjska županija, postao je popularan događaj koji privlači posjetitelje izvan granica županije. Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije, pohvalio je organizatore i najavio daljnju podršku manifestacijama koje doprinose vidljivosti županije.

Nakon proglašenja pobjednika, posjetitelji su imali priliku kušati ocijenjena vina, a Vinatlon se nastavlja danas u 17 sati vinskim igrama u Reformatorskom surduku u Zmajevcu. Posjetitelji će se moći okušati u bačvatlonu, špricaboci i winepongu, a od 20 sati očekuje ih nastup Zorice Kondže i Garavog sokaka. Također, posjetitelji će moći kušati najbolja baranjska vina, uživati u gastronomskoj ponudi i posjetiti sajam domaćih proizvoda.