Dodijeljene potpore u turizmu, OBŽ bilježi rast noćenja od 36%

0
foto:MB PRESS

Kao i prošle godine, Osječko-baranjska županija je putem javnog poziva dodijelila potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica usred epidemije bolesti COVID-19. Riječ je o bespovratnim potporama namijenjenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije. Potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna, a ukupno se na poziv javio 21 OPG, a za ovu potporu utrošeno je 600.000 kuna.

– Cilj ovih potpora je pomoći našim OPG-ima i drugim djelatnicima u turizmu da prebrode vrijeme pandemije i da se što prije vratimo unaprjeđenju kontinentalnog turizma koji je na području naše županije bilježio pozitivne trendove. Najnoviji podaci turističkih dolazaka i noćenja tome govore u prilog jer se povećava broj noćenja u odnosu na prošlu „kovid“ godinu i približavamo se rekordnim brojkama iz 2019. godine – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema podacima eVizitora, Osječko-baranjska županija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast broja noćenja od 36% u odnosu na 2020. godinu. Usporedimo li isto razdoblje na području županije u 2019. i 2021. godini, bilježimo ove godine čak 70% noćenja u odnosu na 2019. godinu koja nije imala kovid pandemiju. 

Na području Baranje bilježimo porast broj gostiju iz Poljske koji su u transferu prema Jadranu i borave 2 do 3 dana na destinaciji te najviše uživaju u eno-gastronomiji. Većina gostiju dolazi iz Varšave i Krakowa.

– Dobra vijest je da od sredine kolovoza ponovo kreću kruzeri na području hrvatskog Podunavlja, što je dodatan pokazatelj prilagodbe sektora na ograničavajuće uvjete poslovanja i ujedno razlog za

optimizam – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija putem Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport nastavlja s potporama u turističkom sektoru za koji je ove godine kroz četiri modela potpora osigurano 2,62 milijuna kuna.

– Još uvijek nam je otvoren Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama  i to do utroška sredstava planiranih u Proračunu ili najkasnije do 31. listopada 2021. godine. Županija sustavno ulaže u podizanje kvalitete turističke usluge te razvoj dodatnih sadržaja koji daju prepoznatljivost nama kao turističkoj destinaciji – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala Županije, kojima se promiče i predstavlja Županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma.

Pravo prijave za korištenje potpore imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije.