Dječji vrtić Vukovar proglašen najboljim u Hrvatskoj

0
Foto: Grad Vukovar

U konkurenciji od 38 prijavljenih vrtića, Dječji vrtić Vukovar I, Područni objekt Leptirić odnio je titulu najboljeg u Hrvatskoj prema brojnim standardima koje ima – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje su osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija. Tom prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je primio ravnateljicu Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjanu Kulić kako bi čestitao na predanom radu.

„S ponosom i veseljem čestitam ravnateljici Mirjani Kulić i svim djelatnicima Dječjeg vrtića Vukovar I, ali i svim udrugama i ustanovama s područja Vukovara koji su suradnici vrtića te su time, naravno uz roditelje, zaslužni za ovakav uspjeh“, rekao je Penava.

Dodao je kako je riječ o našim najmlađim sugrađanima te je time zadovoljstvo još veće jer je to priznanje nastojanjima grada da osigura sve potrebne kapacitete za profesionalan i nesmetan rad stručnjaka, kroz radne edukacije, sve potrebne tehničke i materijalne uvjete, ali i potrebne kadrove.  Tako vukovarski vrtić ima defektologa, zdravstvenog djelatnika, logopeda, psihologa, stručne odgojiteljice te svi zajedno činimo sustav koji je ovom nagradom okrunjen.

Ravnateljica DV Vukovar I Mirjana Kulić rekla je kako je cijeli svoj radni vijek posvetila radu s djecom.

„S ponosom moram reći da svaki naš vrtić ima svoje specifičnosti i mogao je konkurirati u ovom natječaju. Cilj nam je da zadovoljimo osnovnu dječju potrebu –  onu za odgojem i obrazovanjem jer svako dijete zaslužuje znanje koje mu pripada“, rekla je Kulić.

Dodala jekako postoji namjera da  vukovarski vrtić postane i Razvojni centar te da se uspostavi suradnja s Pedagoškim fakultetom u Osijeku.

Osim što namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, u pobjedničkom vrtiću sami je proizvode – u sklopu objekta imaju ekovrt i plastenik u kojima uzgajaju povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke.

Što se tiče dodatnih programa i aktivnosti za djecu, mališani mogu pohađati sportsku igraonicu u sportskoj dvorani koja je veličine školskih sportskih dvorana, potom englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu

Jedan od elemenata ocjenjivanja bio je i suradnja s roditeljima i širom zajednicom. Uz već spomenutu nagradu za doprinos društvenom razvoju, navode kako su im roditelji  izravni partneri u projektima, projektnim danima, akcijama uređenja vrtića, humanitarnim akcijama, pratitelji i pomagači u svim aktivnostima., a upravo takvim partnerskim odnosom s roditeljima dolaze i do suradnje sa širom društvenom zajednicom  –  Ribolovnim društvom, Hrvatskim šumama, HGSS-om, pozivnim centrom 112, Planinarskim društvom Vukovar, Gimnazijom Vukovar i srednjom Tehničkom školom „Nikola Tesla“.

Natječaj je provodio portal Gradonačelnik.hr uz stručnu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje kojima od srca zahvaljujemo!

Dječji vrtić Vukovar I  također je u kategoriji najbolji vrtić, ušao u top 10 najljepših vrtića s  1.182 lajka na Facebook stranici Gradonačelnik.hr na kojoj je natječaj trajao 9 dana te je time vukovarski vrtić zauzeo 8. mjesto.

Podsjećamo, DV Vukovar I je u 2020. godini dobio i Plaketu Grada Vukovara za stručan i predan rad u odgojiteljstvu.