Dječjem vrtiću Vukovar 1. uručena plaketa za najbolji vrtić u Hrvatskoj

0
Foto: Grad Vukovar

Dječjem vrtiću Vukovar 1., Područnom objektu Leptirić koji je osvojio nagradu za najbolji vrtić u Hrvatskoj, danas je i službeno uručena plaketa.

Riječ je o natječaju koji je proveo nezavisni portal Gradonačelnik.hr, a uz plaketu, polaznici su dobili i poklon paket didaktičke opreme koju je za njih pripremila tvrtka Baltazar didaktika d.o.o. koja je sponzor ovoga natječaja. Ravnateljici Dječjeg vrtića Vukovar 1. Mirjani Kulić plaketu je uručio koordinator projekta Gradonačelnik.hr i direktor tvrtke Ciudad d.o.o. Vjeran Stilinović.

„Odnijeti titulu najboljeg vrtića u Hrvatskoj izuzetna je čast i kruna svakodnevnog i predanog rada svih odgojitelja. Djecu smo od jasličke do starije skupine učili što sve moraju napraviti kako bi sačuvali planet Zemlju te vjerujem da smo u tome uspjeli“, rekla je Kulić.

O samom natječaju više je rekao Stilinović koji je istaknuo kako je ovaj Područni objekt vukovarskog vrtića DV I za sve iduće natječaje ljestvicu postavio vrlo visoko.

„Ovaj projekt smo pokrenuli kako bismo pronašli najbolje i pokazali zašto su upravo oni najbolji te kako bismo propagirali izvrsnost. Iz toga drugi mogu naučiti i pokrenuti slične projekte u svojoj sredini. U izboru najboljega su nam pomogli partneri iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te iz Agencije za znanost i obrazovanje čiji su stručnjaci bili u žiriju“, rekao je Stilinović.

Pojašnjeno je kako se za titulu najboljeg vrtića natjecalo se 38 vrtića iz cijele Hrvatske. Nakon analize i usporedbe pristiglih prijava, po ocjenama i bodovima žirija najbolji vrtić u Hrvatskoj je DV Vukovar 1., Područni objekt Leptirić, iz Vukovara koji je žiri osvojio nizom nadstandarda – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje su osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija.

U sklopu objekta imaju eko-vrt i plastenik u kojima se uzgaja povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke. Kroz projekt SLAGALICA izgradili su plastenik u kojemu uzgajaju cvijeće, začine, povrće, uredili su napuštene cvjetnjake u naselju i tako poslali i poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada.

Što se tiče dodatnih programa i aktivnosti za djecu, mališani u DV Leptirić mogu pohađati sportsku igraonicu u sportskoj dvorani koja je veličine školskih sportskih dvorana, potom englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu.

„Ovakvo priznanje je velika čast. Biti najbolji u Hrvatskoj je doista velika stvar te prije svega čestitam ravnateljici, odgojiteljicama, polaznicima ovog vrtića i njihovim roditeljima koji su zaslužni za ovu nagradu. Lijepo je biti primjer drugima i ponosimo se rezultatima koje postižemo. Zahvaljujem i gospodinu Stilinoviću na čiju je inicijativu došlo do ovakvog natjecanja“, rekao je Penava.

Dječji vrtić Vukovar 1. djeluje na šest lokacija, imaju 26 odgojnih skupina i 600 upisane djece. Imaju stručni tim koji uključuje defektologa, logopeda, pedagoga i psihologa. Područni objekt Leptirić pohađa  156 djece, u njemu je zaposleno 14 odgajatelja u 7 vrtićkih skupina.