Deseci tisuća ljudi u Koloni sjećanja: Vukovar i cijela zemlja prisjećaju se najtežeg dana u novijoj povijesti

0
foto: press032

Vukovar i cijela zemlja – prisjećaju se najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 91. godine, nakon 87 dana nadljudskog otpora slomljena obrana Grada Heroja koji su zatim okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe te počinile brojne zločine. Istoga dana kada je slomljena herojska obrana Vukovara, u Škabrnji je počinjen pokolj. U posebnoj emisiji prenosimo sva zbivanja iz ta dva mjesta teško stradala u Domovinskom ratu.

Dana 25. kolovoza 1991. godine započela je Bitka za Vukovar, jedan od najtragičnijih trenutaka u Domovinskom ratu, koji je završen 18. studenoga iste godine. Pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, Vukovar je postao simbol hrabre obrane i brutalnog stradanja. U borbama za grad sudjelovalo je 1.800 hrabrih branitelja, čije su živote obilježili teški trenuci.

Slom obrane Vukovara popraćen je tragičnim događajima i fatalnim posljedicama. Oko 1.600 branitelja izgubilo je živote u borbama u gradu i na širem području, dok ih je oko 600 ubijeno nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Civili su također postali žrtve, s oko 1.000 poginulih i više od 2.500 ranjenih osoba. Srpski koncentracijski logori postali su mračna mjesta za oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz samog grada protjerano oko 22 tisuće stanovnika.

Uz Vukovar, Škabrnja je još jedno ime koje će zauvijek ostati urezano u kolektivno pamćenje Hrvatske. Na dan 18. studenoga 1991. godine, četnici i tzv. JNA izvršili su stravičan masakr u Škabrnji, odnoseći živote 43 civila i 15 hrabrih hrvatskih branitelja. Tijekom cijelog Domovinskog rata, Škabrnja je trpjela teške gubitke s ukupno 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata, dodatnih šest mještana izgubilo je živote zbog zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.