Danas se obilježava Dan Hrvatskog sabora

sabor.hr

Danas, 8. listopada, u Hrvatskoj se obilježava spomendan Dan Hrvatskog sabora. Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor donio je Odluku o raskidu državnopravnih saveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Na toj povijesnoj saborskoj sjednici pri odluci o okončanju postupka razduživanja Vladimir Šeks pročitao je sljedeće: ,,Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.”

Na istoj saborskoj sjednici izglasano je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Do prošle godine na današnji dan obilježavao se blagdan Dan neovisnosti koji se sada obilježava 25. lipnja, dok se Dan Hrvatskog Sabora obilježavao 30. svibnja.

Zanimljivo je kako je na današnji dan 1075. godine okrunjen kralj Zvonimir s čime je potvrđeno priznanje Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta te da je istog dana 1871. godine Eugen Kvaternik pokrenuo Rakovičku bunu kao jedan u nisu neuspjelih pokušaja za ostvarenje hrvatske neovisnosti.