Češki investitor: Povećava proizvodnju i plaće u Đuri Đakoviću

Zahuktala se proizvodnja teretnih vagona u Đakovićevim pogonima. Tri nova ugovora za europsko tržište vrijedna 49 milijuna eura sklopljena su od kolovoza. 

– Želimo proizvoditi više teretnih vagona nego prethodnih godina, ali uvesti i nove modele u proizvodnju. To je važno da bismo u budućnosti bili konkurentniji na tržištu, rekao je Pavel Maroušek, član Uprave Đuro Đaković grupe. – Piše HRT.

Češki ulagači iza kojih stoji kompanija s bogatim iskustvom u proizvodnji vagona i obrambenoj industriji – u Brod su uz novac donijeli i nova znanja. Već su primijenjena na izradi okretnih postolja, a počela je i suradnja s češkim proizvođačem oružja Excalibur army.

– Imamo veliko iskustvo u tom području i spremni smo dio novca uložiti u taj dio poslovanja te povećati prihode. Također želimo unaprijediti suradnju s hravtskim Ministarstvom obrane, ali i s članicama češke grupacije koja je sada vlasnik Đakovića, rekao je Maroušek.

A rast će, kaže, i broj radnika. Sa sindikatima se pregovara o novom Kolektivnom ugovoru. Motivacijski poticaji iduće bi godine trebali biti praćeni i povećanjem plaća.

– Dobri su pokazatelji u ovoj godini. Temeljem toga i mi gajimo optimizam. Pošto je inflacija i troškovi života su porasli, temeljem toga ćemo ići u pregovore da povećamo našim radnicima primanja, rekao je Željko Gavran, koordinator Sindikata metalaca u ĐĐ Specijalna vozila.

– Samo je stvar na kojem ćemo se postotku zaustaviti u povećanju plaće, što će zadovoljiti radnike. Ali prije no što budemo radili potpisivanje radit ćemo izjašnjavanje radnika, rekao je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

– Znamo da je inflacija u Hrvatskoj oko 15% i računali smo da moramo podignuti osnovnu plaću za naše zaposlenike. Ali bih najprije htio razgovarati sa sindikatom kako bih o tome i s vama mogao otvoreno razgovarati, rekao je Maroušek.

Nakon plesa na rubu stečaja i milijunskih minusa zbog lošeg upravljanja – u Đuri Đakoviću s novim vlasnikom na čelu – lakše se diše. Ali očekivanja su mnogo veća jer nekadašnji je gigant i dalje “industrijski stup” Slavonskoga Broda i regije.