Čepin dobio najbolji uređaj za otkrivanje i uklanjanje karcinoma prostate, vrijedan 3 i pol milijuna eura

0

U Hrvatsku su, u jednu kliniku u Čepinu, stigli u svijetu trenutačno najbolji uređaji za otkrivanje i uklanjanje karcinoma prostate. Zajedno s liječnicima, roboti nazvani Da Vinci i Mona Lisa, mogli bi spasiti život mnogim muškarcima kod kojih se rak prostate otkrije na vrijeme. Operacije s pomoću robota Da Vinci stoje između 10 i 30 tisuća eura. Iako je za sada takvo liječenje dostupno samo privatno, cilj je uslugu dogovoriti i s HZZO-om.

Velik dan za hrvatsku medicinu. Baš na Da Vincijev rođendan u operacijsku dvoranu stigao je njegov prezimenjak. Ubuduće će asistirati pri operacijama prostate i pomagati liječnicima-povratnicima u Hrvatsku. Robot koji stoji 3 i pol milijuna eura ima brojne prednosti. – Piše HRT.

– 3D tehnologija, desetostruko uvećavanje živaca, krvnih žila i ostalih, jedna nevjerojatna preciznost. Čak pacijenta s Parkinsonom može operirat, jer sve tremore na ruci vam ovaj aparat prenosi, umiruje to sve, rekao je dr.med. Tomislav Kalem, ravnatelj bolnice, specijalist urologije.

Pacijent dobiva puno bolju kontinenciju, potenciju, rezovi i bolovi su manji, kraći je i boravak u bolnici. A Mona Lisa neodvojiva je od Da Vincija. Ovo je ona – robot za biopsiju prostate. Hrvatska je jedina europska zemlja koja ga ima.

– Omogućuje da uzimamo ciljano uzorke iz lezije koja je prethodno verificirana na magnetu prostatu i samim time nam daje stopostotnu učinkovitost u samoj biopsiji i ranom otkrivanju karcinoma prostate kod bolesnika koji imaju karcinom prostate, dodaje dr. med. Danijel Marinčić, specijalist urologije.

Osim urolozima i pacijentima, spretni Da Vinci i Mona Lisa pomažu i anesteziolozima.

– Da ćemo imati manje post operativnih komplikacija, svakako ovakve jedne operacije su za anesteziologa vrlo često izazovne zbog položaja pacijenta i nekih drugih stvari koje su bitne za robotsku kirurgiju, objašnjava dr. med. Nenad Nešković, specijalist anesteziologije.

Rak prostate najčešći je rak u muškaraca u Hrvatskoj. Smrtnost je malo viša od europskog prosjeka.

– Svi muškarci od 45 godina bi trebali jednom godišnje ići kod urologa. U Americi puno više ljudi ide kod urologa nego u Europi, ali kod nas bi se to trebalo u svakom slučaju poboljšati, zaključuje Kalem.

Operacije s pomoću robota Da Vinci stoje između 10 i 30 tisuća eura. Iako je za sada takvo liječenje dostupno samo privatno, cilj je uslugu dogovoriti i s HZZO-om.