Capak: Ne postoji covid putovnica već samo potvrda o cijepljenju

0
FOTO: screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je kako ne postoji covid putovnica niti je definiran njezin izgled, već potvrda o cijepljenju koja se koristi u medicinske svrhe, a o prelasku granica s tom potvrdom tek se razgovara na razini EU-a.

“Ne možemo govoriti o tome da postoji covid putovnica, ni o tome da je definiran njezin izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o cijepljenju”, rekao je Capak novinarima dodavši kako je Hrvatskoj u interesu da podrži takav prijedlog.

Ta je inicijativa, kazao je, došla iz Grčke koja je sklopila ugovor s Izraelom o međusobnom priznavanju potvrde o cijepljenju.

“Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o cijepljenju, ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o covid putovnici i prelasku granica vezanom uz primanje cjepiva, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi”, kazao je.

Ocijenio je da će Hrvatska sigurno razmotriti mogućnosti i prednosti da kroz cijepljenje privuče goste tijekom turističke sezone.

“Sigurno ćemo cijepiti veliki dio populacije i nastojat ćemo cijepiti turističke radnike. Hoće li do tada biti covid putovnice još ne znamo, a ne zna se ni bi li se priznalo samo cjepiva registrirana na području EU-a ili i neka druga”, kaže Capak.

Hrvatska će omogućiti testiranje državljanima onih zemalja kojima će trebati PCR test prije povratka u svoju zemlju, najavio je.

Capak je potvrdio da Hrvatska nije dobila spornu seriju cjepiva AstraZenece s kojim se povezuju dvije smrti.

“Ta serija nije došla u Hrvatsku. Čudno je da su se dva takva slučaja dogodila u Austriji i niti u jednoj drugoj zemlji. Da se radi o seriji od milijun doza, bilo bi takvih slučajeva i drugdje”, rekao je.

Austrijske vlasti imaju pravo prekinuti cijepljenje i istražiti slučaj, dodao je napomenuvši da su i oni u Hrvatskoj razmatrali slične slučajeve i svaki puta ustanovili da se ne radi o cjepivu pa su nastavili sa cijepljenjem.

Ravnatelj HZJZ-a kaže kako se još ne zna kakve će biti mjere protiv covida-19 nakon 15. ožujka.

“Ne znamo kako će izgledati mjere od 15. ožujka, epidemiolozi ne daju mjere, već preporuke. Smatramo da nema nekog velikog prostora za popuštanje mjera, možda samo blago. No, prerano je davati informacije o tome”, rekao je.