Capak: Na početku turističke sezone smo lošiji nego u isto vrijeme lani

0
foto: screenshot

U tijeku je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. 131 je novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. 12 osoba je na respiratoru, jedna je osoba preminula, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da smo prošli petak imali 87 novooboljela. “Za 18 posto je veći broj novozaraženih u prvih pet dana ovog tjedna. U istom tjednu prošle godine imali smo prosječno 66 oboljelih dnevno, a sada je 104”, rekao je Capak. 

Imamo sve moguće preduvjete da ponovno zazelenimo našu obalu, ističe Beroš.

– Postoji snažna mreža cijepitelja diljem Hrvatske, na određene punktove se može doći bez najave. Covid potvrda već sada može omogućiti povratak u staro normalno. Uložili smo napore nalaženja optimalnog načina suživota s virusom. Imamo teškog i jakog protivnika s druge strane. Antivakseri imaju snažnu kampanju. Moramo odabrati kome vjerovati. Struci koja spašava živote ili neutemeljenim elementima, rekao je Beroš.

Za ministarstvo zdravstva kaže da je nakon nove provedene ankete i animacie vidljivo da je cijepljeno 63% zaposlenih, a uz one koji su preboljeli je 74%.  

Hrvatska je na 12. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji u Europskoj uniji, dok je po broju umrlih na 20. mjestu.