Brođanin Stjepan Kirhofer posthumno odlikovan titulom „Pravednik među narodima“

foto: Grad Slavonski Brod

Memorijalni centar Jad Vašem u Izraelu, a koji je nastao odlukom izraelskog parlamenta 1953. godine, ima zadatak obilježavanja, dokumentiranja, istraživanja i obrazovanja o Holokaustu kao i održavanja sjećanja na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici. Jedan od najvažnijih zadataka spomenutog memorijalnog centra je i odavanje priznanja nežidovima koji su riskirali svoje živote kako bi tijekom mračnih vremena Holokausta spasili Židove. Titulom „Pravednika među narodima“ do sada je odlikovano više od 27.000 hrabrih pojedinaca, a među kojima je i 122 Hrvata kojima se danas pridružio i Stjepan Štefko Kirhofer iz Slavonskog Broda. Stjepan Krihofer spasio je od nacističke smrti tadašnjeg sedmogodišnjeg dječaka Ljubu Pechija koji dan danas živi u San Diegu okružen svojom obitelji, a s kojom je danas prisustvovao na ceremoniji proglašenja Pravednikom među narodima u Slavonskom Brodu. Okupljenim gostima i uzvanicima u dvorani Glazbene škole tom se prigodom obratio i gradonačelnik Mirko Duspara koji je, između ostaloga, istaknuo sljedeće:

„Turbulentna povijesna vremena uvijek iznjedre heroje koji nam pokazuju put prema boljoj i pravednijoj budućnosti, a jedan od njih zasigurno je bio i Stjepan Kirhofer koji nije dopustio da rat i ideologija unište snove, nadanja i životne planove tada jednoga dječaka. U moru nesreća i ratnih stradanja, svojim potezom nije dopustio da jedna obiteljska sudbina bude nepovratno uništena. Stjepan Kirhofer samo je jedan od onih koji su i svoje živote riskirali da bi spasili tuđe, a još su mnoge ovakve i slične životne priče prisutne u Hrvatskoj, ali i u našem Slavonskom Brodu pa ću si uzeti za pravo da kažem kako je današnja svečana ceremonija proglašenja pokojnog Stjepana Kirhofera Pravednikom među narodima odanje i priznanje i ostalim neispričanim pričama i sličnim ljudskim sudbinama.“

Medalju „Pravednika među narodima“ preuzela je Mirta Kirhofer, unuka Stjepana Kirhofera, a medalju je uručio veleposlanik Države Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor.