Božinović: Jasna poveznica između članstva RH u Schengenu i sigurnosti EU-a

0

Strategija o budućnosti šengenskog prostora prvi put je jasno istaknula poveznicu između hrvatskog članstva u Schengenu i ukupne sigurnosti EU-a, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 “Danas je za nas od posebnog značaja rasprava o dokumentu Strategija o budućnosti šengenskog prostora, gdje je prvi put postavljena jasna poveznica između članstva Republike Hrvatske u Schengenu i ukupne sigurnosti EU-a”, izjavio je Božinović prije početka sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

 Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a okupili su se u utorak u Luxembourgu na sastanku na kojem će prvi put razgovarati o strategiji o budućnosti Schengena koju je Komisija predstavila prošli tjedan. Na dnevnom redu je i utjecaj pandemije covida-19 na borbu protiv kriminala, interna sigurnost u vezi s umjetnom inteligencijom, suradnja u području borbe protiv terorizma te razmjena mišljenja o trenutačnom stanju rasprave o novom paktu o migracijama i azilu. Komisija je u prošlu srijedu predstavila strategiju za “snažniji i otporniji” šengenski prostor, koja uključuje i proširenje toga prostora na države članice EU-a koje još nisu dio toga prostora te pozvala da se u Schengen prime Hrvatska, Bugarska i Rumunjska koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

 Božinović je rekao da sve više postaje jasno da europska sigurnost nije zbroj sigurnosnih kapaciteta država članica, nego su to suradnja, interoperabilnost i solidarnost. “To su načela na kojima Hrvatska inzistira već godinama u europskim forumima”, rekao je Božinović.