Bivši požeški gradonačelnik i njegov zamjenik nepravomoćno osuđeni

0
foto: 034portal/arhiva

Bivši gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov nekadašnji zamjenik Mario Pilon – nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne na osječkom županijskom sudu zbog trgovanja utjecajem, prenosi HRT

Obojica su dobila po godinu i dva mjeseca zatvora – šest mjeseci kazne bezuvjetno, a osam mjeseci uvjetno na dvije godine, ako ne počine novo kazneno djelo. 

Podsjetimo, optuženi su da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora tog poduzeća Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ta tvrtka.

U Uskoku tvrde kako su Puljašić i Pilon tražili od Viteza da Komunalac, u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu, uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Ističu i kako su optuženi pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti, tako da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su oni odredili, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tužiteljstvu navode i da je Vitez takav zahtjev odbio te je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.