Bespovratne potpore dobili poljoprivrednici, mikro i mali poduzetnici

foto: BPŽ

Ugovori o dodjeli bespovratnih potpora male vrijednosti u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2021. godini potpisani su s 88 korisnika danas u Velikoj vijećnici županijske uprave uz nazočnost zamjenika župana Marka Šimića i privremenog pročelnika Željka Burazovića.   

Temeljem provedenog Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti temeljem Programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije za 2021. godinu pravo na potporu ostvarilo je 88 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, sa 119 zahtjeva prema propisanim mjerama/podmjerama, kojima se dodjeljuje ukupno 755.011,71 kuna po mjerama.

Uručeni ugovori o dodjeli potpora malim i mikro poduzetnicima

Brodsko-posavska županija je 13. travnja 2021. godine raspisala Javni poziv za dodjelu potpora temeljem Programa o dodjeli bespovratne potpore za očuvanje i unaprjeđenje poslovne aktivnosti za mikro i male subjekte Brodsko-posavske županije čiji je rad privremeno ili djelomično obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19 u 2021. godini. Sredstva za provedbu ovog Javnog poziva, odnosno Programa u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 kuna planirana su u Proračunu Brodsko-posavske županije za 2021. godinu.

Prihvatljivi Podnositelji prijave po ovom Javnom pozivu su bili mikro i mali subjekti malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva ukoliko su registrirani i posluju na području Brodsko-posavske županije, u cijelosti su u privatnom vlasništvu, te im je poslovanje otežano i ugroženo zbog epidemije bolesti COVID-19.

Danas u Velikoj vijećnici županijske uprave svečano su potpisani Ugovori o dodjeli 38 potpora u ukupnom iznosu od 285.000,00 kuna, a sukladno Odluci o dodjeli potpora male vrijednosti od 22. rujna 2021. Ovo je druga skupina korisnika potpore čija je djelatnost otežana i ugrožena uslijed djelovanja epidemije bolesti COVID-19 i to isključivo za objekte kojima je, uslijed donošenja Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 privremeno u potpunosti ili djelomično obustavljen rad. Potpore male vrijednosti dodijeljene su u obliku bespovratnih sredstava (subvencija) kao nadopuna privatnom financiranju.

U prvoj skupini, Odlukom od 31. svibnja 2021. dodijeljeno je 58 potpora u ukupnom iznosu 452.850,00 kuna.

foto: BPŽ