Beroš: Mladi liječnici ipak neće morati raditi u ordinacijama obiteljske medicine

Završena je javna rasprava o izmjenama zakona o zdravstvu. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljeni su ključni prijedlozi, ali i kritike na dva ključna zakona za reformu zdravstva. Predstavio ih je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Ministar zdravstva naglasio je na početku predstavljanja kako je zdravlje uvijek na prvom mjestu.

– Zdravlje je iznimno važno i cilj reforme je unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav, što je ujedno i misija ministarstva zdravstva, poručio je.

Istaknuo je kako su promjene ponekad i više nego nužne.

– Smisao današnjeg sastanka je prezentacija onog što je izrečeno na sastanku. Za zdravstvenu reformu je potreban konsenzus, dodao je Beroš.

Ministar je rekao kako će prijedlozi reforme doći u Hrvatska sabor na čitanje. Kao ključni izazov Beroš je istaknuo tranziciju zdravstvenog sustava. Naglasio je da se trebaju razvit novi modeli financiranja i upravljanja.

Beroš je poručio kako imamo financijsku neodrživost zdravstvenog sustava. Troškovi zdravstva su veći od rasta BDP-a.

– Ovakav način nije održiv, loš je. Sve je podređeno uštedama, imamo organizacijsku neodrživost. Imamo više medicine, a u konačnici manje zdravlja. Naš cilj je to izmijeniti, rekao je Beroš.

– Želimo izmijeniti hrvatski zdravstveni sustav. Osnovni cilj reforme je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu. Možemo pričati o drugim pitanjima, ali pacijent mora biti u središtu, dodao je.

Ministar je rekao kako je jačanje javnog zdravstva osnovni element, a potom ide zaokret prema jačanju primarne zdravstvene zaštite, jer ona mora postati temelj.

– Reorganizacija bolničkih ustanova. Ulaganje u ljudske resurse, mjerenje ishoda liječenja, postizanje financijske učinkovitosti. To mora funkcionirati poput švicarskog sata, rekao je Beroš.

– Prva je izmjena i dopuna zakona, druga je mreža javnozdravstvene službe, odnosno izmjena iste, a treća je izmjena odluke o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite, poručio je.

Beroš je rekao kako je u javnom savjetovanju najviše prigovora bilo na jednu godinu rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dodao je da godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna.

– Uvažili smo određene prijedloge te odlučili promijeniti koncept s činjenicom i tendencijom da suština ipak ostane ista. A to je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicima, dodatno skupljanje iskustva. Prihvatili smo prijedlog u javnom savjetovanju. Godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna, naglasio je Beroš.