Beroš: HALMED može dati privremeno odobrenje za korištenje Sputnjika V

0
foto: screenshot

Danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš, govorio je o nabavi i odobrenju ruskog cjepiva protiv koronavirusa, nakon što su se u medijima pojavile informacije da bi ga Hrvatska mogla nabaviti unatoč odlukama Europske unije.

Beroš je rekao kako se u nabavku Sputnjika nije išlo ranije jer nije bilo dovoljno poznata njegova sigurnost i učinkovitost, no u zadnje vrijeme dolazi sve više podataka o tome cjepivu. 

“Nije bilo dovoljno elemenata koji su ukazivali da je rusko cjepivo sigurno i učinkovito. Sada znamo da je ono testirano na 20.000 osoba, to su nove spoznaje”, kazao je.

Bilo bi optimalno da svaki lijek koji se primjenjuje u Hrvatskoj kao članici EU-a ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), ali to sada nije moguće jer će proces trajati. Stoga je na HALMED-u da kaže je li moguće putem interventnog uvoza dobiti rusko cjepivo.

“Kada naša regulatorna agencija ocijeni da su ispunjeni uvjeti sigurnosti i učinkovitosti, može dati privremeno odobrenje za korištenje cjepiva”, kazao je Beroš. 

Također je izvijestio da pristižu izvješća zdravstvenih ustanova o cijepljenju, kako bi se utvrdilo je li bilo cijepljenja preko reda.

Izvješća će razmotriti neovisno povjerenstvo, a nepravilnosti će biti prijavljene Hrvatskoj liječničkoj komori, kako bi se utvrdila disciplinska odgovornost. U slučaju sumnji na kaznenu odgovornost prijave će biti poslane drugim nadležnim tijelima, najavio je Beroš.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako je danas drugi dan primjene novih mjera pa treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su sada u blagom padu.