Baranjski bećarac proglašen najboljom kulturnom manifestacijom 2023. godine

0
foto: TZ Draž

Baranjski bećarac proglašen je najboljom kulturnom manifestacijom 2023. godine.

U srijedu, 10. travnja 2024. godine u Biogradu na Moru održana je 24. međunarodna poslovno – turistička burza PUT – najstariji hrvatski B2B turistički susret.

Između više od 200 sudionika i 120 predstavnika turističkih subjekata istakao se Baranjski bećarac koji je ispred turističke zajednice općine Draž nagrađen nagradom Simply the best of the best za kvalitetu, kreativan i inovativan razvoj manifestacije koja njeguje kulturu i tradiciju života lokalne zajednice, a svojim sadržajima značajno unapređuje atraktivnost ukupne turističke ponude Baranje.

Nagradu su preuzeli Filip Golubov, direktor Turističke zajednice općine Draž i Anamarija Bertin, tajnica Kulturno – turističke manifestacije Baranjski bećarac.

Zahvaljujemo organizatorima na dodjeli ove nama izuzetno važne nagrade. Ove godine se Baranjski bećarac održava 29. puta i to u Topolju od 31. svibnja do 1. lipnja, a ovo je prvo formalno priznanje našem trudu i radu oko osmišljanja i organizacije. Zahvalio bih se i čestitao čitavom našem timu Baranjskog bećarca koji se svake godine trudi nadmašiti sami sebe u organizaciji ove najveće i najvažnije folklorne manifestacije u Baranji kao i svim partnerima, udrugama i volonterima koji doprinose ovoj našoj zajedničkoj manifestaciji. Vidimo se, ako Bog da, svi u Topolju na Bećarcu.”, izjavio je direktor TZ Draž Filip Golubov.

Inače, Baranjski bećarac je kulturno – turistička i eno – gastro manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u lipnju a povremeno, kao ove godine, dio programa se održava i u svibnju.

Manifestacija je od velikog značaja za lokalnu zajednicu ali i za regiju jer promovira tradicijsku kulturu i baštinu kako šokačkih sela podunavske Baranje tako i Baranje u cijelosti ali i šire regije Podunavlja.

Ovo je mjesto sastanka podunavskih Hrvata – Šokaca, Bunjevaca i Bošnjaka od Pečuha preko općine Draž do Novog Sada i od Osijeka preko općine Draž do Subotice. Manifestacija promovira i uzgoj konja lipicanaca, tradiciju sviranja gajdi, domaću proizvodnju vina i domaću tradicijsku gastronomiju temeljenu na jelima od tjestenine koja se mogu kušati na takozvanom Festivalu tista koji je sastavni dio programa.

Cijeli program se odvija u Topolju u pitoresknom krajoliku kod barokne crkve sv. Petra i Pavla koja je nedavno proslavila 300 godina od izgradnje. Ona i danas usamljena u Topoljskom ataru stoji kao spomenik na davnu 1722. godinu kada ju je podigao nadvojvoda Eugen Savojski u zahvalu Gospodinu za veliku vojnu pobjedu nad Osmanlijama u bitci kod Sente koja je značila kraj Osmanske prijetnje za ova područja.