Baranjac Luka boluje od cerebralne paralize, san mu je igrati nogomet s bratom

0
foto: ustupljeno

Prije godinu i pol dana predstavili smo priču o Luki Novaku iz Baranje, malenom dječaku koji boluje od cerebralne paralize. Priča humanitarnog karaktera privukla je brojne dobre ljude koji su pomogli svojim donacijama i Luki i njegovoj obitelji dali nadu. Tim donacijama financirane su terapije i zahvati kojima Lukino stanje ide ka bolje. Posjetili smo ovog šestogodišnjaka kako bi ustanovili kakvo je njegovo stanje sada. 

Podsjetimo, Luka je rođen 30. ožujka 2017. godine te mu je sa samo 9 mjeseci dijagnosticirana hipertonični i distonični obrazac. Njegovi roditelji svakoga dana posljednjih pet godina naporno vježbaju s njem kako bi napravio svoj prvi samostalni korak. Lukin najveći san je igrati nogomet s bratom.

Trenutno ide na neuro-rehabilitaciju u zagrebačke poliklinike Glavić, Polovina i Specijalnu bolnicu Goljak. Krenuo je i na preglede u njemačku dječju specijaliziranu kliniku Orthopädische kinderklinik Aschau i Ch što ima svoju vrlo visoku cijenu.

Prošle jeseni obavljena je operacija koja je puno pomogla te se pokazala odlično za Lukin napredak. ,,Operacija je oslobodila tetive i zglobove, bolji su pokreti”, rekao je Lukin tata Marijan te nam pojasnio kako za njegovog sina ne postoji potpuno izlječenje, ali je moguće poboljšati stanje do te mjere da Luka obavlja svakodnevne aktivnosti samostalno.

Sada su mu neophodna vrlo skupa pomagala koja će mu omogućiti stabilizaciju i imobilizaciju nogu. Radi se o ortopedski pomagalima koji nisu dostupna u Hrvatskoj, a ista su dostupna u Njemačkoj u klinici Orthopädische kinderklinik Aschau i Ch te koštaju preko 15.000 eura.

Ako želite Luki pomoći da ostvari svoj san i igra nogomet sa svojim bratom podatci za uplatu donacije su u nastavku.

ŽIRO-RAČUN: HR4323900013102398015

BIC-SWIFT KOD: HPBZHR2X