Baranja: Zid Prince, tipske grobnice, mnoga ulaganja u belomanastirska groblja

0
foto:MB PRESS

U susret blagdanima Svi sveti i Dušni dan, o stanjima na belomanastirski grobljima i pripremi za blagdane zagovarali smo s direktorom Baranjske čistoće, Damirom Paulićem. Baranjska čistoća gradska groblja dobila je na upravljanje odlukom Grada Belog Manastira, a trenutno upravljaju sa šest groblja. Radi se o tri groblja u Belom Manastiru i tri u prigradskim naseljima Šumarina, Šećerana i Branjin Vrh.

Najveće ulaganje koje je trenutno u procesu je izgradnja zidne ograde okolo katoličkog groblja u Belom Manastir koja će biti gotova na proljeće. Do sada je umjesto zida groblje okruživala živica koja je već bila teška za održavanje i estetski neprivlačna, zbog čega je odlučeno na zid. Taj zid se izgrađuje kroz projekt ”Uređeno – uredno”, a zove se zid Prince. Osim što će odavati ipak ljepši dojam obzirom na lokaciju groblja u samome gradu biti će i funkcionalan. U zidu sa unutarnje strane groblja biti će 40 mjesta za urne.

,,Ovo je prvi puta da će se ponuditi takva vrsta usluge u Baranji tako da građani mogu i to koristiti. To ide u prilog jer grad Osijek pravi krematorij, samim time ovo ima dodatnu svrhu.” – rekao je Paulić.

Osim većih projekata, poput zida Prince, Baranjska čistoća redovito ulaže u uređenje i uljepšavanje groblja te je tako izgrađeno preko 2000 kvadrata staza na grobljima gdje je do sada bila zemlja, što je prema Pauliću neprihvatljivo pogotovo tijekom sahrana. Staze povezuju sve križeve i važne spomenike na grobljima.

FOTO:MB PRESS

Sva groblja imaju mrtvačnice, tako sada i Novo groblje u Belom Manastiru čiji je početak rada odgođen zbog propadanja tvrtke koja je odrađivala radove, tako sada time također upravlja Baranjska čistoća te je sada i taj dio u funkciji kako se ispraćaji ne bi vršili na dva groblja.

Paulić naglašava kako su mnoge stvari popravljene i napravljene na svih šest groblja, ali da je potrebno još toga urediti. Izdvojio je mrtvačnicu u Šumarini kao objekt koji će ići u sanaciju nakon završetka zida Prince, uređenje ograde groblja u Šećeranu koja sada ima žičanu polu srušenu ogradu, a plan je izgraditi sličnu kao u Belom Manastiru te postavljanje posuda za razvrstani otpad na svim grobljima jer je do sada postojala neprimjerena praksa velikih kontejnera koje su građani koristili kao divlju deponiju i odlagali glomazni otpad i građevinske materijale.

Nove tipske grobnice i očuvanje kulturnih spomenika

Na belomanastirskim grobljima postoje još uvijek donekle očuvani spomenici stari i preko 100 godina koji su odraz toga vremena i kulturni spomenici. Jednako tako na groblju u Branjinom Vrhu nalazi se križ stariji od 150 godina. ,,Tu se nalaze nadgrobni spomenici od prije 100 godina, napušteni su i smatramo da nije uredu da budu zapostavljeni jer predstavljaju obilježje prijašnjeg načina življenja. To su vrijedi spomenici koje treba zaštiti od propadanja.” – komentirao je Paulić te dodao kako se planira uređenje i održavanje tih nadgrobnih spomenika.

Od daljnjih ulaganja značajne su i nove tipske grobnice koje će biti na katoličkom groblju u Belom Manastiru. Bit će identične veličine i istih nadgrobnih spomenika. ,,Planiramo sada raditi tipske grobnice radi se o tome da bi na posebnom mjestu bila posebna uređenost infrastrukture, grobnice i nadgrobni spomenici koji bi bili jednoobrazni. Počeli bismo to nuditi već od sada u obliku predugovora. Veća je vrijednost ovih grobnih mjesta jer obuhvaćaju grobnicu i spomenik, ali će se zato ponuditi mogućnost plaćanja na rate.” – objasnio je Paulić.

Svi sveti i Dušni dan

Direktor Paulić poznao je sve ljude koji će posjetiti groblja u idućim dani, da se pridržavaju svih epidemiološkim mjera što su držanje socijalne distance, nošenja maski i dezinfekcija ruku. Sredstva za dezinfekciju biti će postavljena na ulazak u sva groblja.