Banožić: Očekujem da će crna kutija otkriti zašto je nastao tehnički kvar na MIG-u

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako očekuje da će crna kutija otkriti uzroke tehničkog kvara zbog kojega se prije šest dana kod Voćina srušio MIG-21, dodavši da se jedan od dvojice pilota, koji su se katapultirali, još oporavlja. 

“Nakon pada, Državno odvjetništvo zajedno s vojnom policijom, krim dijelom, obavilo je istragu. Dijelovi aviona su odvezeni na drugu lokaciju, očekujemo da će crna kutija dati određene podatke, odnosno da će jasno reći zbog čega je nastao tehnički kvar”, rekao je Banožić u izjavi medijima nakon obilježavanja 31. godine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva  (HRZ). 

Izvijestio je da je jedan od dvojice pilota iz MIG-a i dalje u bolnici. O njegovom zdravstvenom stanju, Banožić je kazao da se oporavlja te je otkrio da ga je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministrima Tomom Medvedom i Vilijem Berošem posjetio ovu subotu.

“Naš razgovor bio je koncentriran prije svega na dnevne teme, pratio je sve što se događa po pitanju nogometne utakmice, razgovarao je o svojim planovima za dalje”, rekao je Banožić dodavši da su u posjetu bili i načelnik glavnog stožera te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

“On se oporavlja, oporavak pospješuje njegov optimizam i želju da se što prije vrati u postrojbu”, poručio je Banožić.

Pratimo što se događa na Kosovu

Ministar obrane komentirao je i stanje na Kosovu, s obzirom na to da tamo borave hrvatski vojnici u NATO-ovoj misiji.

“Pratimo sve što se događa. Hrvatska svim svojim nastupima naglašava ozbiljnost situacije na Kosovu te upućuje jasne poruke podrške Kosovu u njihovom razvoju, ali isto tako miru i sigurnosti cijelog našeg susjedstva”, rekao je.

Mislimo da prije svega moramo svi zrelo razmišljati. Svi problemi koji nastaju, oni se moraju rješavati mirnim putem, istaknuo je Banožić.